Banská Bystrica 5. júna (TASR) - Najvyšší počet súťažiacich v sedemročnej histórii Majstrovstiev sveta vo varení a jedení halušiek, očakávajú ich organizátori tento rok v Tureckej.
Do gurmánskeho zápolenia zapojí viac ako 40 tímov, ktoré si deviateho júna porovnajú svoje "kompletné haluškové umenie". Ako býva na tomto šampionáte zvykom, štvorčlenné družstvá si vyskúšajú nielen šikovnosť svojich rúk a chuťových pohárikov, ale následne i kapacitu žalúdkov. V duchu hesla "čo si navarím, to si i zjem", budú totiž musieť halušky rýchlo, kvalitne a esteticky uvariť a presne tak ich aj skonzumovať.
Podľa informácií, ktoré poskytli na dnešnej tlačovej besede v Banskej Bystrici, na kvalitu pokrmov bude prvý raz dbať porota. Podľa jej vedúceho Milana Poláka totiž skúsenosti z predchádzajúcich ročníkov potvrdili, že družstvá sa snažili variť rýchlo práve na úkor kvality. "Na siedmych majstrovstvách sa zameriame najmä na dodržiavanie postupu prípravy, hustotu cesta, chuť uvarených halušiek a v neposlednom rade aj na hygienu pri varení", dodal. Keďže v minulosti zaznamenali na súťaži podvody s múkou (družstvá si do nej primiešavali rôzne prášky na zlepšenie chuti), tento rok budú musieť haluškári používať výhradne organizátormi zabezpečenú surovinu.
MS doplnia i rôzne sprievodné akcie pre divákov, ktorí sa budú môcť zapájať do súťaží o najťažšieho chlapa, najľahšiu ženu, či v pití zákvasu. O dobrú náladu sa postarajú skupina Lojzo, cimbalová muzika, country hudba a súbor Lúčnica. Výťažok z podujatia, na ktoré sa majú návštevníci možnosť doviezť aj kyvadlovou dopravou, poputuje do obecnej pokladnice.