Slovensko vraj obchádzajú chýry, že francúzske kaviarne sú nanič.
Aj ja som tento týždeň dlho čakal na čašníčku pri platení. Našiel som ju na terase – fajčila a klebetila s mojím šéfom. A nerád spomínam, ako mi v jednom fastfoode pod nohami prebehla myš.
Lenže to sú výnimky.
Po roku vo Francúzsku rád poviem, že tunajšie stravovacie služby sú kvalitné. A keďže sa začínajú dovolenky, podelím sa so slovenskými turistami o tri rady, ktoré povedú k rovnakej spokojnosti.
Nebojte sa požiadať o pohár vody. Či rovno celý džbán. Vodu majú všade zadarmo. Prinesú vám ju aj vtedy, keď si neobjednáte k jedlu nápoj. Nie, nebudú za to čakať prepitné.
Tringelt – nedávajte ho, ak nie ste výnimočne spokojní. Vo Francúzsku ho nikto nečaká, pre čašníkov je to bonus. Áno, aj bez neho vás pri jednej káve nechajú sedieť dve hodiny.
Teda, ak ste slušní vy.
Francúzski čašníci nechcú vaše peniaze, ale svoju dôstojnosť, napísali raz Financial Times. Základné formulky postačia, ale ak chcete bonus vy, skúste ich v jazyku domorodcov.
A čakajte kúzelníka. Zažil som to v lacnom bare. Celý čas som si myslel, že ide o talentovaného bezdomovca. Keď po 15 minútach kúziel len pre náš stôl odkráčal s úsmevom, pochopil som, že ho platí podnik.
Včera oslavovali francúzske reštaurácie presne dva roky, odkedy im znížili daň z pridanej hodnoty. Ceny neklesli, stúpli však platy. Aj preto sú kvalitnejšie ako naše. Francúzi si ich hýčkajú.