NEW YORK, TEL AVIV. Na Manhattane zavreli pobočku slávnej siete obchodov s bagelmi. Písalo sa o tom v celonárodnej tlači, televízie to pustili do vysielania v hlavných vysielacích časoch.
S odôvodnením, že bagel patrí k dôležitým charakteristikám New Yorku a táto pobočka H&H Bagels bola mimoriadne ikonická, keďže sa spája s takými sitcomovými hitovkami ako Seinfeld a Priatelia.
FAKTY Dejiny baglov
Okrúhle pečivo s dierou uprostred je typické pre židovskú komunitu v New Yorku. Teórií, ako sa tam dostalo, je viac. Jedna legenda hovorí, že pochádza z poľského Krakova, kde ho prvýkrát v roku 1683 upiekol viedenský pekár pre poľského kráľa Jana III. Sobieskeho ako vďaku za záchranu mesta pred Turkami. Už v roku 1900 bolo len na Lower East Side na Manhattane okolo 70 pekární, ktoré piekli bagle. Obľúbené boli najmä medzi židovskými prisťahovalcami z východnej Európy, keďže boli kóšer. V 50. rokoch sa čoraz viac židov asimilovalo a začali šíriť svoju kultúru a s ňou aj kuchyňu. Bagel sa stal obľúbeným aj medzi Američanmi. A tak medzi dve kolieska pribudla napríklad aj slanina. Bagle predáva aj populárna sieť typických amerických šišiek Dunkin' Donuts.
Tajomstvo bagelmánie Čo je na bageloch také výnimočné? Čo prinútilo médiá, aby sa venovali úpadku jedného lahôdkarstva v čase, keď v Amerike denne krachujú malé podniky? Z kulinárskeho hľadiska nie je toto pečivo nijaká lahôdka. Koliesko posypané sezamom alebo makom, ktorého chuť zachraňuje len to, čo sa podáva s ním alebo v ňom.
Fascinujúci je skôr jeho príbeh, ktorý je veľmi americký a newyorský. Bagel zrejme pochádza z poľského Krakova, kde ho začali piecť v 17. storočí. Jeho variácie dodnes pečú nielen v Poľsku, ale aj na Ukrajine, v Rusku aj ďalších bývalých sovietskych republikách, ako aj v Grécku.
Prečo vyhovuje židom Bagel sa rozšíril hlavne medzi židovskou populáciou. Dôvod je praktický, spôsob prípravy tohto pečiva totiž vyhovoval židovskému pravidlu nepracovať počas šabatu. Kým židovské ženy slávili šabat, cesto kyslo pri nízkej teplote. Potom len bagel vyvarili vo vode a dali ho piecť.
Wikipédia tvrdí, že v niektorých židovských komunitách východnej Európy nosili niekoľko baglov zavesených na povrázku ako dar pre ženy po pôrode. Mali im pomôcť zmocnieť a rýchlejšie sa vystrábiť.
Do Ameriky prišiel bagel spolu s emigrantmi z východnej Európy. Tak ako sa v niektorých štvrtiach New Yorku začal používať jidiš a tradičná móda ortodoxných židov, prišlo aj na typickú kuchyňu a bagel sa osvedčil.
Dnes sa jedia aj luxusné varianty Z malých obchodíkov sa stali siete, z jedla chudobných obľúbená lahôdka, z pečiva menšiny väčšinová záležitosť. Americký príbeh ako vyšitý.
V 50. rokoch minulého storočia dosiahol bagel vrchol popularity a prerazil aj do nežidovských amerických domácností. Časopis Slate píše, že aj pre nostalgiu, ktorá nastala po druhej svetovej vojne. Dnes už bagel dávno nie je jedlom židovskej chudoby. Podáva sa s lososom, syrom, kaviárom.
Vznikli už aj jeho sladké, celozrnné a „zdravé“ obdoby. A populárny je aj v Bratislave, kde ho predávajú v centre na troch miestach.