Vedci skúmajú, či bolo za prenosom baktérie z človeka na potraviny nerešpektovanie hygienických predpisov alebo či k prenosu došlo z iných dôvodov.
WIESBADEN. Nemeckí experti urobili veľký krok pri snahe o objasnenie cesty šírenia nebezpečnej črevnej infekcie bakteriálneho pôvodu, ktorá si v Európe vyžiadala do dnešného dňa stovky komplikovaných prípadov a 39 životov.
V spolkovej krajine Hesensko sa podarilo jednoznačne preukázať, že tam pracovníčka istej cateringovej firmy kontaminovala potraviny, z ktorých sa potom nakazilo ďalších 20 osôb.
Na základe výsledkov laboratórnych testov o tom dnes informoval krajinský rezort sociálnych vecí a ochrany spotrebiteľov vo Wiesbadene.
Teraz je predmetom skúmania, či bolo za prenosom baktérie z človeka na potraviny nerešpektovanie hygienických predpisov alebo či k prenosu došlo z iných dôvodov, napríklad prostredníctvom infikovaného predmetu.
Infikovaná pracovníčka chystala jedlá pre účastníkov oslavy v Dolnom Sasku a v danom čase nemala ešte ani najmenšie príznaky nákazy. Doterajšie poznatky naznačujú, že baktériu preniesla na viacero potravín. Neskôr ochorela a prejavil sa u nej aj hemolyticko-uremický syndróm (HUS). Po spomínanej slávnosti ochorelo 20 z celkovo 65 hostí.
Biofirma z Bienenbüttelu zostane uzavretá
Dolnosaský krajinský agrárny rezort dnes v Hannoveri potvrdil, že biofirma z Bienenbüttelu v okrese Uelzen, na ktorej klíčkoch sa našiel nebezpečný sérotyp enterohemoragických baktérií EHEC spôsobujúcich ochorenie, zostane uzavretá až do ukončenia vyhodnocovania všetkých vzoriek.
Znamená to najmenej niekoľko dní, možno až niekoľko týždňov, vyplynulo zo slov hovorcu ministerstva.
Spolkový inštitút pre hodnotenie rizík opakovane varoval spotrebiteľov pred konzumáciou klíčkov v surovom stave, a to bez ohľadu na ich pôvod a druh.
Počet chorých rastie pomalšie
Inštitút Roberta Kocha v Berlíne aj dnes potvrdil trend, v ktorého zmysle došlo od minulého týždňa k spomaleniu tempa nových prípadov ochorenia.
Celkový počet prípadov potvrdených v Nemecku od začiatku mája prevyšuje aktuálne hranicu 3400, vrátane 798 pacientov s vážnymi komplikáciami v podobe HUS, ktorý môžu sprevádzať okrem iného zlyhávanie obličiek alebo vážne neurologické problémy.
Baktérie objavili v potoku vo Frankfurte nad Mohanom
Agresívny sérotyp enterohemoragických baktérií, spôsobujúci už vyše mesiaca komplikáciami sprevádzané črevné ochorenia nielen v Nemecku, objavili experti vo vode potoka Erlenbach vo Frankfurte nad Mohanom.
Ide o vodný tok, ktorý leží iba rádovo stovky metrov od poľnohospodárskeho dvora, z ktorého pochádzali vzorky listového šalátu, v ktorých sa preukázala v uplynulých dňoch takisto prítomnosť nebezpečných baktérií.
Informoval o tom dnes hovorca hesenského krajinského ministerstva životného prostredia.
Infikované vody potoka síce nepredstavujú hrozbu pre zásobovanie pitnou vodou, pretože takéto prepojenie nejestvuje, využívala sa však až do aktuálneho zákazu okrem iného na zavlažovanie zemiakov a cukrovej repy v dvoch neďalekých statkoch.
Predbežne nie je jasné, ako sa baktérie dostali do potoka, informovalo ministerstvo.
Belgické mäso je mimo podozrenia
Mleté a zmrazené mäso, z ktorého francúzska firma SEB vyrába bifteky, nepochádza z Belgicka, uviedla dnes belgická tlač. V severofrancúzskom meste Lille, neďaleko belgických hraníc bolo 6 detí hospitalizovaných po konzumácii biftekov. Hlavným podozrivým bola baktéria E. coli.
Vo svojom prvom stanovisku francúzska spoločnosť SEB vyhlásila, že ide o mleté a zmrazené mäso pochádzajúce z Belgicka. Vyhlásenie nasledovalo po tom, ako šesť detí muselo byť urgentne hospitalizovaných. Všetky deti jedli bifteky značky Steaks Country vyrobené francúzskou firmou SEB Saint Dizier a predávané v obchodoch Lidl.
"Podozrivé mäso nepochádza z Belgicka," vyhlásil Pierre Cassart, hovorca belgickej Federálnej agentúry pre bezpečnosť potravín.
Podľa zistenia francúzskych úradov objavená baktéria E. coli nie je toho istého typu ako tá, ktorá spôsobila zhubnú nákazu v Nemecku.