Každý druhý Nemec prestal jesť zeleninu.
Agentúrne spravodajstvo sme nahradili autorským článkom denníka SME.
HANNOVER, BRATISLAVA. Dolnosaský minister zdravotníctva Gert Lindemann si bol v nedeľu takmer istý. Najhoršiu črevnú nákazu v Nemecku spôsobujú zeleninové klíčky, ktoré pochádzajú z bio farmy z dolnosaskej obce Bienenbüttel pri meste Uelzen.
Na farme ochorel jeden zo spolupracovníkov a miesta, kam farma svoje produkty dodávala, sa zhodovali s miestami nákazy. Navyše klíčky už v minulosti podobnú nákazu spôsobili v Ázii.
Nakazení hostia Podozrivá bio farma v Dolnom Sasku dodávala 18 rôznych mixov klíčkov do reštaurácií a jedální. V hoteli v Lüneburgu sa nakazilo 11 z 30 švédskych turistov a jeden Dán. V reštaurácii v Lübecku sa infikovalo 17 hostí a v hostinci v Rotenburgu ochoreli štyria hostia.
„Klíčky boli od začiatku podozrivé z prenášania nákazy, mohlo sa proti nim zakročiť už skôr,“ tvrdil dokonca mikrobiológ Alexander Kekulé z univerzity Halle-Wittenberg v rannom vysielaní ARD.
NAKÁZA E.COLI Chronológia
Okolo 10. mája: nákaza sa začala šíriť, najprv na severe Nemecka, neskôr ďalej. 26. mája: Hamburský hygienický inštitút oznámil, že zdrojom nákazy môžu byť španielske uhorky. Podozrenie sa neskôr vyvrátilo. 5. júna: Podľa nemeckých úradov zdrojom nákazy mohli byť nemecké fazuľové výhonky. Prvé testy to o deň neskôr nepotvrdili.
Klíčky sa používajú ako prísada do mnohých jedál, rozvážajú sa do celého Nemecka a infekciu môžu vyvolávať opakovane.
Takmer všetko sedelo, netrpezlivo sa čakalo na laboratórne testy. Prvých 23 zo 40 testov však bolo negatívnych. Žiadna zmutovaná baktéria E.coli, ktorá spôsobuje krvavé hnačky a môže byť smrteľná, na testovaných vzorkách nebola. Črevná nákaza sa nepotvrdila ani medzi 17 hosťami v spomínanej reštaurácii v Lübecku.
Takmer mesiac po vypuknutí epidémie tak nemecké úrady nepoznajú zdroj infekcie, ktorá si vyžiadala 22 mŕtvych a viac ako 2000 nakazených v 12 európskych krajinách.
Reštaurácie, či supermarkety na testy nečakali. Tak ako v prípade španielskych uhoriek, či šalátu a paradajok, začali hneď po podozrení sťahovať z pultov zeleninové klíčky - brokolicové, hrachové, cícerové, kelové, fazuľové, či reďkovkové. Zmizli aj z jedálnych lístkov reštaurácií.
Nemecké úrady už nemajú nárok na ďalší pokus, píše Peter Morvay.
Nejedia zeleninu Nemci berú nákazu vážne. Podľa posledného prieskumu inštitútu Forsa každý druhý Nemec zmenil jedálniček a prestal jesť čerstvé paradajky, uhorky a šalát.
Opatrní sú aj Slováci. „Každá takáto poplašná správa vplýva na opatrnosť spotrebiteľa. Nakupujú menej zeleniny a ovocia, čo obchodníkov núti znižovať ceny,“ hovorí Pavol Konštiak, šéf slovenského Zväzu obchodu a cestovného ruchu.
Zdroj epidémie tak stále nie je známy. Nemeckí experti sa obávajú, že ho ani nemusia zistiť, než epidémia odznie.
Nemeckí politici na epidémiu nestačia
O chorobe a zdroji nákazy informuje priveľa expertov a politikov.
BERLÍN, BRATISLAVA. Naj-prv mali nemeckí politici a experti testy a tvrdili, že nebezpečnú črevnú nákazu spôsobujú bio uhorky zo Španielska. Teraz bez testov tvrdili, že chorobu spôsobujú zeleninové klíčky z dolnosaskej biofarmy.
Prvé testy ich podozrenie nepotvrdili. Nemecká vláda podľa opozície a obyvateľov krízovú situácia nezvláda. Aj preto, že zdravotníctvo je vec jednotlivých spolkových krajín. K epidémii sa tak vyjadrujú mikrobiológovia, hygienici, lekári a šéfovia kliník rovnako ako úradníci na krajinských i spolkových ministerstvách a spolkové inštitúty.
Vláda to nezvláda Nemeckí vládni politici sa tak musia brániť doma i v Bruseli. Opoziční sociálni demokrati a Zelení vláde vyčítajú, že epidémiu nemá ani takmer mesiac po jej vypuknutí pod kontrolou, nepostupuje koordinovane a neinformuje verejnosť.
Neexistuje tiesňová linka, internetová stránka, kde mala vláda upozorňovať na nebezpečné potraviny, je v prestavbe. „Vláda túto krízu totálne podcenila,“ povedala pre Passauer Neue Presse šéfka frakcie Zelených v Bundestagu Renate Künast.
Hľadanie zdroja nákazy nie je podľa nej vôbec koordinované. „Nemôžete iba čakať, že si raz experti zavolajú.“
Stále sa mení aj miesto, odkiaľ sa nákaza začala šíriť. Najprv to bolo Španielsko, potom reštaurácia v nemeckom Lübecku, oslavy výročia hamburského prístavu, teraz bio farma.
Hnevá sa aj Brusel Nemeckú vládu za jej nekoordinovaný postup kritizovali aj v Bruseli. Vyhlásenie nemeckých úradov, že za nákazou sú španielske uhorky, priviedlo na mizinu mnoho farmárov v Španielsku i ďalších európskych krajinách, ktoré teraz žiadajú odškodnenie.
Český minister poľnohospodárstva Ivan Fuksa sa zase sťažuje na nedostatok informácií. „Nemcom to trvá aj päť dní,“ povedal pre české médiá.
Ministri členských krajín Európskej únie zodpovední za oblasť zdravotníctva a potravinovej bezpečnosti sa stretnú v utorok v Luxemburgu na mimoriadnom zasadnutí Rady venovanom zdravotnej kríze.
Miriam Zsilleová