1. Aké sú príznaky črevnej nákazy?
Hnačky, nevoľnosť, vracanie. Pri ťažkých stavoch kŕčovité bolesti brucha, krv v stolici a teplota. Pri piatich až desiatich percentách sa pridáva hemolyticko-uremický syndróm (HUS), ktorý je najväčšou komplikáciou infekcie. Dochádza k zlyhaniu obličiek a chudokrvnosti, čo môže byť smrteľné.
2. Ako sa prenáša?
Chorobu vyvoláva typ črevnej baktérie Escherichia coli, skrátene E.coli. Vyskytuje sa v hrubom čreve hovädzieho dobytka, prenáša sa cez výkaly na neumytých potravinách. Možná je aj nákaza z človeka na človeka.
3. Aký je inkubačný čas?
Medzi dvoma a desiatimi dňami, obyčajne sa ochorenie prejaví do troch až štyroch dní.
4. Ako sa ľudia nakazili?
To stále nie je jasné. Vyzerá to na surovú zeleninu, čo by vysvetľoval vysoký počet nakazených žien, ktoré pripravujú doma potraviny. Varovanie nemeckého ministerstva sa stále týka surových paradajok, uhoriek a šalátu. Nové testy potvrdili, že infekciu nespôsobujú uhorky zo Španielska.
5. Je to nová choroba?
Črevná infekcia EHEC nie je nová, existuje 42 druhov, ktoré v Nemecku zaregistrovali od roku 1996. Teraz ide o typ HUSEC041, ktorý sa objavil v roku 2001 u jedného páru, medzitým si vypestoval odolnosť voči antibiotikám a je dva- až trikrát toxickejší, ako bol v roku 2001. Odborníci to označujú za raritu.
6. Prejavuje sa inak?
Doteraz infekcia postihovala väčšinou deti do päť rokov, teraz dospelých a starších, hlavne ženy. Z doterajších 16 smrteľných prípadov zomreli dvaja muži, ostatné boli staršie ženy.
7. Ako sa môžem pred ochorením chrániť?
Prenáša sa priamym kontaktom s nakazeným alebo s pôvodcom. Stále si treba umývať ruky a dôkladne čistiť zeleninu a kuchynské potreby, s ktorými pracujete.
8. Čo mám robiť, ak som sa nakazil?
Ihneď vyhľadať lekára, veľa piť a dodržiavať hygienu. Nasadiť lieky odborníci neodporúčajú, antibiotiká nezaberajú.