Ženeva 24. júna (TASR) - Potravinárski experti Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) dnes začali trojdňové rokovanie o tom, či zemiakové lupienky, hranolčeky a ďalšie potraviny bohaté na karbohydráty obsahujú karcinogénne látky.
Stretnutie 25 expertov v ženevskom ústredí WHO nasleduje po objave švédskych vedcov, ktorí v apríli zverejnili, že známy karcinogén akrylamid vzniká pri smažení či pečení ryže, zemiakov a obilnín. Výskumníci zo Štokholmskej univerzity objavili, že v bežnom balíčku zemiakových lupienkov sa nachádza 500-násobne vyššia koncentrácia akrylamidu, ako je maximálna hladina tejto látky povolená vo vode.
"Odvtedy britská a nórska potravinová agentúra publikovali podobné zistenia. Obmedzené informácie, ktoré sú v súčasnosti dostupné, však neposkytujú ucelený obraz nielen o vzniku akrylamidu v potrave, ani o následnom vplyve na ľudské zdravie," oznámila WHO vo vyhlásení pred začiatkom rokovaní za zatvorenými dverami.
Jorgen Schlundt, koordinátor programu potravinovej bezpečnosti WHO, na tlačovom brífingu povedal: "Ide o potenciálne veľmi dôležitú oblasť, no stále sme len v prvej fáze vyšetrovania."
Podozrivé sú potraviny s vysokým obsahom škrobu, ktoré sú upravené pri relatívne vysokých teplotách - nad 180 stupňov Celzia, dodal Schlundt.
Americká agentúra na ochranu životného prostredia označila akrylamid za "karcinogén stredne rizikový pre ľudí". Táto látka sa využíva na výrobu farieb a lepidiel, ako aj na čistenie vody.