Všetko sa točí okolo šišiek a aby sa ušlo každému, boli roky, keď ste si v Poľsku mohli kúpiť len 15 šišiek naraz.
Poliaci dnes oslavujú mastný štvrtok, a to znamená, že treba upiecť milió〜ny šišiek a iných sladkostí smažených na oleji.
Napríklad v Lodži, ktorá ma vyše 700-tisíc obyvateľov, ich pripravili milión. Len v jednej lodžskej pekárni, ktorá má svoju reťaz cukrární, ich upiekli vyše desaťtisíc.
Pieklo sa od stredy večera celú noc, aby boli šišky ráno čerstvé.
Priemerný Poliak dnes zje dve a pol šišky. Hoci v Poznani držia poľský rekord: desať šišiek za 5 minút a 20 sekúnd.
Najobľúbenejšie sú klasické so slivkovým lekvárom. To neznamená, že nemôžete vyskúšať niečo nové: cukrárnici sa predbiehajú v nápadoch a pripravujú aj šišky so šľahačkou, lekvárom zo šípok či s vaječným likérom. Aby zaujali zákazníkov, experimentujú aj s veľkosťou šišiek a ponúkajú od miniatúrnych po polkilogramové pre veľkých labužníkov.
V katolíckom Poľsku berú obdobie pred pôstom vážne. Je to príprava na veľkonočné sviatky a signál, že sa končí čas veľkolepých zábav. Dovtedy sa treba zabávať.
Ako to urobila firma Google, ktorá prvýkrát zmenila svoj znak na mastný štvrtok. Do loga si dala namiesto dvoch písmen „o" - šišky. Obchodníci už dávno vedia, že na mastný štvrtok platia na Poliakov iba dobré šišky.