Prievidza 16. júna (TASR) - Na kuracom perkelte si už približne štvrťstoročie denne na obed i večeru pochutnáva bývalý baník, 70-ročný Ján Csövary z Prievidze. Za uvedené obdobie už zjedol celú farmu kurčiat. Tvrdí, že toto jedlo mu chutí stále, nevie sa ho objesť.
Všetko začalo asi pred 30 rokmi, keď mu lekári zistili cukrovku a odporučili jesť iba diétne jedlá. Manželka Oľga mu vtedy začala vyvárať rôzne dobroty. Vyskúšal viacero jedál, ale časom si najviac obľúbil kuracinu na spôsob perkeltu. Tohto jedla sa dožadoval každý deň. Až mu ho jeho Oľga odmietala neustále pripravovať. Vzal teda do ruky varešku a perkelt si odvtedy pripravuje sám.
Najmä potom, čo po odchode na dôchodok trávi obdobie od jari do jesene na chalupe v neďalekých Nitrianskych Sučanoch. Jeho recept na perkelt je jednoduchý. Pripravuje si ho vždy do zásoby z dvoch mrazených kurčiat. Najskôr ich rozporciuje a dôkladne zbaví tuku aj s kožou. Potom do kastróla dá presne množstvo vody a nakrájanú cibuľu. Keď už začne voda vrieť a cibuľa rozvoniavať, ponorí do nej kuracie kúsky. Keď mäso zmäkne, pridá soľ, červenú mletú papriku a iné koreniny a zahustí troškou múky alebo krupice. Porcia mu v chladničke vydrží tri-štyri dni, a potom si navarí novú. Ako prílohu si k nemu zvyčajne dá varené zemiaky, alebo iba chlieb a občas aj uhorku či zaváranú cviklu.
Iba na raňajky si dopraje pohár mlieka s maslovým chlebom. A keď si vraj chce prehodiť chuť, tak si nakrája hydinovej salámy. Zo začiatku si so starkým na perkelte rady pochutnávali aj vnúčatá, keď k nemu prišli na návštevu. Teraz obyčajne iba poďakujú za pohostenie.
Obrazová redakcia ponúka k správe fotomateriál.