„Pre mňa je to tak trochu ako druhá rodina. Poznám tu všetkých,“ povedal 53-ročný Francúz denníku La Voix du Nord.
Debievre je extrém. Ale obed vynechať, kúpiť si len bagetu či najesť sa v „Macdo“ tu nie je nič výnimočné.
Napokon, pre sieť McDonald’s je Francúzsko druhým najväčším trhom na svete hneď po Amerike. Jeho 1200 reštaurácií tu ročne navštívi pol miliardy zákazníkov.
A kde je okrem nedeľných obedov slávna francúzska gastronómia? Naposledy sa o nej hovorilo v novembri, keď ju ako vôbec prvú zapísali medzi svetové dedičstvo UNESCO.
Kandidatúru oznámil pred dvoma rokmi sám prezident Sarkozy s tým, že „máme najlepšiu kuchyňu na svete“.
UNESCO ju ocenilo pre kvalitné prísady, kombináciu jedla a vína a aspoň dva chody medzi aperitívom a digestívom.
Lenže práve to je problém. „Obed tu nestojí veľa peňazí a získa mi čas,“ chválil Quick Debievre. „Môžem si naplánovať schôdzky medzi dvanástou a druhou,“ dodal obchodný riaditeľ.
Kuchyňa spod eiffelovky však ešte neputuje do múzea. Francúzsky fast food nie je ako americký či slovenský. Po stopercentnom bioburgeri a halalburgeri pre moslimov je decembrovým hitom burger s prvotriednou kačacou pečeňou. Stojí len päť eur.