PRAHA. Na rozdiel od predchádzajúcej praxe začal objednávať plný počet porcií a presne ich delí na bežnú stravu, diétu a mleté jedlo pre seniorov, ktorí nemôžu hrýzť, napísalo dnes internetové vydanie denníka Mladá fronta DNES.
Stalo sa tak päť dní po tom, čo denník informoval, že pre 40 seniorov objednáva vedenie domova 30 obedov, a tie musia postačiť aj pre šesť členov personálu. Obdobie pozdĺžne rozrezávaných fašírok, delenie jednej porcie na dva taniere a iných praktík, ktoré popisovali zamestnanci penziónu, sa tak skončilo.
Šéf domova Zdeněk Stránský objednávky menšieho počtu porcií, než koľko má klientov, nepopieral. Tvrdil, že musí starým ľuďom upravovať nutričné hodnoty jedál, pretože majú málo pohybu. Argumentoval aj tým, že keby boli dôchodcovia príliš ťažkí, personálu by to komplikovalo prácu. Penzión začal teraz objednávať u dodávateľskej firmy viac obedov.
Sociálny odbor krajského úradu, ktorý má nad podobnými zariadeniami dohľad, sa do domova chystá na kontrolu, ale neponáhľa sa. "Nie sme tu v plnom počte, musíme sa na to pripraviť, výsledky by mohli byť v polovici septembra," povedala pre iDNES.cz vedúca oddelenia sociálnych vecí Jiřina Šedová.
Odborníci sa zhodujú, že krátenie porcií starým ľuďom, z ktorých niektorí trpia napríklad cukrovkou, môže ohroziť ich zdravie.