BRATISLAVA. Dlhé roky to bol nudný súboj. O označenie „najlepšia reštaurácia na svete“ bojovali medzi sebou molekulárny inovátor Ferran Adriá zo španielskej reštaurácie El Bulli a Heston Blumenthal z anglickej The Fat Duck.
Tento rok však obaja obišli naprázdno. Najlepšou reštauráciou roka sa stala relatívne neznáma dánska Noma.
Recept na úspech bol jednoduchý: pripravuje lokálne sezónne jedlá z najlepších surovín a na ich hľadanie si platí ľudí, ktorí do kuchyne nosia zaujímavé bylinky či morské živočíchy. Tento prístup, bez veľkého experimentovania so štruktúrou jedál, očaril aj viac ako osemsto kritikov, reštauratérov a šéfkuchárov. Noma a šéfkuchár René Redzepi majú pritom len dve hviezdičky od Michelina.
„Veľa ľudí sa snaží variť sezónne alebo lokálne jedlá, no Noma to povzniesla na novú úroveň,“ povedal o reštaurácii Richard Vines, kritik agentúry Bloomberg. „Objavujú tradičné suroviny, no používajú moderné postupy.“ Prvenstvo dánskej reštaurácie však potvrdzuje trend: variť jednoducho, sezónne, kvalitne a moderne.
Autor: Tomáš Prokopčák