Dáte si kávu? Na túto otázku som ešte od hosťa nepočula odpoveď nie. Návštevám z Európy k nej ale vždy pridávam ďalšiu. A chcete americkú alebo našu?
Američania kávu milujú. Pijú ju všade. Nosia ju pripnutú ku kočiarom, v ruke ponáhľajúc sa do práce. Káva na raňajky, obed, večeru, a usrknú si z nej aj medzitým. Väčšina reštaurácií dolieva kávu zadarmo. Nie nadarmo vznikol pojem „coffee break" práve tu.
Táto káva má jednu výhodu. Večer po nej zaspíte spokojným spánkom. Od tej skutočnej má ale veľmi ďaleko. Zafarbená voda s cukrom a mliekom - charakteristika milovníkov skutočnej kávy.
O to viac ma nedávno prekvapila reakcia nespokojnej zákazníčky v populárnom reťazci Starbucks, ktorá obsluhujúcim vytkla, že do pohárov čapujú prisilný nápoj.
Prieskum, ktorý nedávno zverejnil istý servis spotrebiteľom, ukázal, že žiadna z 24 testovaných káv neprešla s hodnotením výborná alebo veľmi dobrá.
„Káva je ako víno. Záleží na tom, kde sa pestuje, či je z miešaných zrniek. Ak je káva priemerná, chuť sa dá zakryť mliekom či cukrom. Ak je zlá, nepomôže jej nič," stojí v prieskume.
Keď sme kúpili kávovar, veľké šálky, ktoré sme zdedili po kolegoch, som odložila na najvrchnejšie poličky. U nás doma budeme servírovať len klasické presso, povedala som si.
Vydržalo mi to do prvej návštevy. Hostia sa tvárili, akoby som im naliala 60-percentný alkohol. A tak šálky, ktoré sú priveľké i na čaj, boli späť.