Paríž 18. mája (TASR) - Biela, fialová alebo zelená, veľmi tenká alebo naopak hrubšia, diétna a veľmi chutná špargľa už leží na pultoch predajní. Táto zelenina sa výborne kombinuje s inými potravinami, napríklad mäsom, rybami a plodmi mora, hodí sa do šalátov, môže sa pripraviť ako hlavný pokrm, prípadne ako krémová polievka, chutný z nej je aj koláč. Ťažko jej odolať, konštatuje vo svojom fíčri denník Le Figaro.
Špargľa jemnej perleťovej, bielej, zelenej alebo fialovej farby je skrátka už tu. Existuje niekoľko desiatok druhov tejto chutnej zeleniny, uvádza Le Figaro. Vo Francúzsku sa špargle pestujú od 15. storočia, v súčasnosti medzi najväčšie produkčné oblasti patrí najmä juhovýchod a juhozápad krajiny a oblasť okolo rieky Loire.
V Kalifornii sa začala móda pestovania zelenej špargle, pričom farba vyplýva z pestovania zeleniny na zemi. Preto zelenina nadobúda chlorofyl a tým aj zelené zafarbenie. Biela špargľa sa pestuje v zemi. A fialová môže pri raste vysunúť nad zem kúsok svojej hornej časti, uvádza Le Figaro.
Špargľa, podobne ako mnohé iné druhy zelenín, je málo kalorická, ale zato bohatá na fosfor, magnézium a draslík. Je v nej mnoho vitamínov, dodávajú noviny.
Chuťové kvality špargle závisia od čerstvého stavu tejto zeleniny. Napríklad v Španielsku, kde špargľu často zavárajú, ju do pohárov dávajú na druhý deň po zbere. Aj preto má navarrská špargľa takú chýrnu povesť.
Na uvarenie hrubšej špargle treba rátať 18 až 25 minút, na uverenie tenšej stačí osem až 12 minút. Ďalšia úprava závisí od toho, v akej forme si špargľu chcete vychutnať. Stačí len vyskúšať, posmeľuje záverom Le Figaro.