Londýn 15. mája (TASR) - Výroba a predaj nízkotučných a nízkokalorických potravín v Británii prežíva boom, Briti sú však aj tak stále tučnejší. Produkcia tzv. zdravých potravín patrí od polovice 90. rokov k najrýchlejšie sa rozvíjajúcemu potravinárskemu odvetviu, ale počet Britov, ktorí trpia obezitou sa aj napriek tomu za ostatných 20 rokov strojnásobil, a stále rastie.
Britské zdravotníctvo stojí obezita a zdravotné problémy s ňou spojené milióny libier, aj preto požiadalo odborníkov, aby sa pokúsili zistiť, v čom je ukrytý kameň úrazu.
Pri prieskume vyšlo najavo, že až štvrtina dospelých Britov sa trápi s nejakou diétou. Až 26 percent opýtaných sa neustále pokúša schudnúť a ďalších 22 percent respondentov si zase zúfalo stráži svoju hmotnosť. Podľa Sarah Stannerovej z britskej nadácie pre výživu celý problém je v tom, že títo ľudia nepochopili úlohu zdravých jedál.
Namiesto toho, aby ich používali ako doplnok a nízkokalorickú náhradu za keksy, koláče a iné pochúťky v rámci diéty, povýšili tieto potraviny na hlavné jedlo. Pritom jediný spôsob ako bojovať s nadváhou je konzumovať vyváženú stravu, v ktorej má bohaté zastúpenie zelenina a ovocie, a doplniť ju cvičením.
Vymeniť vyvážený jedálny lístok za nízkotučné koláče a keksy nie je správne riešenie. "Zistili sme, že ľudia dnes konzumujú dvakrát viac jedál, lebo si myslia, že majú málo kalórií," uviedla Sarah Stannerová.