VARŠAVA. Olivy v kapsuliach, kaviár s príchuťou čokolády podávaný na miniatúrnom tanieriku či čistá paradajková polievka. Takéto jedlá ponúkajú reštaurácie s molekulárnou kuchyňou svojim zákazníkom v Poľsku.
Na jedlách budúcnosti si môžu pochutnať hostia v reštauráciách vo Varšave, v Bydgoszczi či Gdansku. Molekulárna kuchyňa, hit svetovej gastronómie, sa dostal aj k našim severným susedom.
Zákazníci v Gdansku si napríklad môžu objednať jedlo s názvom „paradajková esencia chladená snehovým obláčikom“. V skutočnosti to je takmer priezračný vývar z paradajok so smotanou.
„Zákazníci môžu byť prekvapení, keď miesto plného taniera dostanú sotva dva decilitre. Ale hneď, ako ju odskúšajú, zistia, že majú pred sebou najvoňavejšie a najšťavnatejšie paradajky,“ povedal šéfkuchár Robert Trzópek, ktorý sa vyškolil v mekke molekulárnej gastronómie v katalánskej reštaurácie El Bulli.
Vo svete je molekulárna gastronómia známa až 20 rokov. S jedlom experimentuje ako v chemickom laboratóriu a jej výsledkom sú často pochúťky netypickej čistej chuti.
Autor: vas