BEELITZ. Nemci sú slávni skôr pivnými festivalmi. Ich posadnutosť špargľou a s ňou spojenými slávnosťami až taká známa nie je. Túto delikatesu jedia ako prílohu k rezňu, dávajú si ju na pizzu, robia z nej lahodné krémové polievky alebo omeletu k raňajkám. Trochu extravagantnou kombináciou je špargľový šalát s jahodami.
Pekné počasie urýchlilo dozrievanie tejto zeleniny a špargľová sezóna odštartovala už v polovici apríla. Mimoriadne populárna je v Brandenburgu.
Špargľová kráľovná
V mestečku Beelizt otvorila sezónu špargľová kráľovná a Starý Frizl, čo je ľudové meno pruského kráľa Fridrich II. „Špargľa ponúka ohromný gastronomický zážitok, je zdravá a pre Beelizt je zároveň zdrojom obživy,“ povedal pre SME na otvorení sezóny starosta mestečko Thomas Wardin.
Špargľou proti kríze
V 90. rokoch minulého storočia sa tu špargľa pestovala iba na desiatich hektároch. Dnes je to stokrát viac. Mesto ožilo, na špargľové hody sem chodia návštevníci z celého okolia. Zelinku predávajú gazdinky ako u nás na Záhorí kapustu alebo burčiak. Kilo stoji šesť eur a či je špargľa čerstvá, sa dá zistiť trením dvoch kusov o seba.
Keď „zapištia“, všetko je v poriadku. Špargľová sezóna trvá do konca júna. V tomto čase prichádzajú do krajiny tisícky robotníkov z Poľska a Rumunska, ktorí pomáhajú pri zbere. Na odbyte špargle sa hospodárska kríza neprejavila a tohto roku aj pre silné euro záujem o prácu prevyšuje ponuku. Hodinová mzda je päť eur. Zber sa končí na Jána v duchu príslovia: čerešne červené, špargľa mŕtva!
Podľa štatistík zje ročne každý obyvateľ Nemecka 1,2 kila tejto kulinárskej dobroty. Miestni v Beelizte navyše veria, že špargľa je výborne afrodiziakum a lacnejšia alternatíva ako viagra.