Žilina 3.mája (TASR) - Spotreba slovenskej národnej špeciality bryndze na jedného obyvateľa predstavovala vlani 0,4 kilogramu (kg). Oproti roku 1998 to síce predstavuje nárast o 0,1 kg, v zahraničí však spotreba produktov z ovčieho mlieka dosahuje až 6 kg na osobu a rok.
Rovnako nepriaznivá je na Slovensku aj situácia v konzumácii ovčieho a jahňacieho mäsa. Zatiaľ čo v roku 1995 sa v SR skonzumovalo na jednu osobu 0,3 kg tohto mäsa, v roku 1998 to bolo len 0,22 kg a predpokladá sa, že tento rok to bude len 0,14 kg. Odborníci pritom uvedený druh mäsa označujú za dietický a odporúčajú ho konzumovať najmä ľuďom s črevnými a žalúdočnými ochoreniami.
Ako ďalej vyplýva z informácií Ministerstva pôdohospodárstva (MP) SR a Výskumného ústavu mliekarenského, a. s., Žilina, početné stavy oviec vo svete sa zvyšujú. V roku 2000 sa na svete chovalo 1,064 miliardy oviec. Tendencia zvyšovania ich počtu sa - po 9-ročnom období poklesu - prejavila v posledných dvoch rokoch aj na Slovensku. V roku 1989 sa v SR chovalo 621 000 oviec, v roku 1998 už len 326 000. V minulom roku však napriek tomu, že sa stavy chovaných zvierat vo všetkých odvetviach živočíšnej výroby znižovali, počet chovaných oviec vzrástol takmer na 348 000 kusov. Podľa prognóz by počet oviec chovaných na Slovensku mal v roku 2005 dosiahnuť 400 000 kusov a mal by sa aj v nasledujúcich rokoch zvyšovať.
V súčasnosti najefektívnejší obchod pre chovateľov oviec predstavujú jatočné jahňatá určené na export. Vlani sa ich zo SR exportovalo 1 041 ton (t), čo je o 193 t viac ako v roku 1999. Napriek tomu však Slovensko zatiaľ nie je schopné naplniť kvótu EÚ pre vývoz oviec a kôz, ktorá je stanovená na 4 300 t.
Chov oviec je podľa názoru odborníkov pre niektoré oblasti Slovenska nevyhnutnosťou. Nejde len o otázku tradície tohto druhu poľnohospodárskej činnosti, ale často o jediný spôsob, ako vhodne využiť trvale trávnaté porasty v horských a podhorských oblastiach. Tieto porasty majú najväčšie zastúpenie v Banskobystrickom, Žilinskom a Prešovskom kraji, pričom práve tie sú oblasťami, kde sa chová najväčší počet oviec a predpokladá sa aj ďalší chovateľský vzostup.
* raf we gl