SOUL. Informovali o tom v sobotu provládne noviny Čoson sinbo, citujúce vedúceho reštaurácie.
Povestný gurmán Kim Čong-il vyslal vlani severokórejských kuchárov do Neapola a Ríma, aby sa naučili pripravovať pravú taliansku pizzu a cestoviny, pretože doma "opakovali rovnaké chyby".
"Náš ľud by mal mať takisto možnosť pochutnávať si na svetoznámych jedlách," citoval vedúci reštaurácie v hlavnom meste Pchjongjang slová vodcu Kim Čong-ila, ktoré zverejnil provládny Čoson sinbo, vychádzajúci v japonskom Tokiu.
Vláda KĽDR podľa novín nakúpila pre reštauráciu pšeničnú múku, maslo a syr až z Talianska.
Nie je známe, koľko Severokórejčanov si môže dovoliť jesť mimo domova či dovozové potraviny, keďže krajina patrí k najchudobnejším na svete. Priemerný príjem na jedného obyvateľa v roku 2007 bol 1150 dolárov (891 eur). Je to posledný rok s dostupným údajom, uviedla juhokórejská centrálna banka.
KĽDR trpí chronickým nedostatkom potravín a spolieha sa na zahraničnú potravinovú pomoc, aby nasýtila svoje obyvateľstvo. Kríza trvá už od polovice 90. rokov minulého storočia, keď hladomor v krajine zabil až dva milióny ľudí.
Severná Kórea má však aj svoju elitu, zväčša vysokopostavených vládnych predstaviteľov, ktorí si užívajú prepych. Kim samotný je údajne milovníkom francúzskeho koňaku aj vína a lahôdok, ako je napríklad polievka zo žraločích plutiev či kaviár.
Denník informoval, že od otvorenia v decembri je reštaurácia neustále nabitá zákazníkmi. Mnohí ochutnali talianske jedlo prvýkrát v živote až v nej, dodali noviny.
"Aj keď z televízie, časopisov a kníh viem, že pizza a špagety sú svetoznáme jedlá, prvýkrát som ich ochutnal až tu," povedal pre noviny jeden 42-ročný zákazník.