Podľa výskumu britských vedcov spôsobuje držanie diéty zníženú obranyschopnosť organizmu proti chrípke.
BRATISLAVA. Držanie diéty v chrípkovom období môže oslabiť schopnosť tela bojovať proti vírusu (na ilustračnej snímke wikimedia.org). Tvrdí to vedecký tím z Michiganskej štátnej univerzity. Vedci zistili, že myši, ktoré prijali zhruba o 40 percent kalórií menej ako ostatné, horšie čelili infekcii. Ich telo nedokázalo vyrobiť dosť protilátok aj napriek tomu, že 'chudnúce' zvieratá prijímali adekvátne množstvo vitamínov a minerálov. Navyše, zotavovali sa dlhšie a objavili sa u nich ďalšie príznaky zhoršeného zdravia.
Autorka štúdie Elizabeth Gardner tvrdí, že ľudia sú horšie pripravení na boj s vírusom, ak znižujú svoj príjem kalórií. Platí to aj vtedy, ak sa dali zaočkovať proti chrípke.
„Ak je typ vírusu chrípky, ktorým sa osoba nakazila, odlišný od typu obsiahnutého vo vakcíne, vaše telo ju potom vníma ako prvotnú infekciu a musí vyrábať protilátky,“ vyjadrila sa. Tím upozornil, že to nie je signál, aby sa ľudia diétam vyhýbali po celý rok. Chudnutie treba podľa nich odložiť na obdobie, keď nehrozí nakazenie chrípkou.