VIEDEŇ. Názory na to, či sa dostalo aj do predajnej siete v podobe mäsových výrobkov, sa však rozchádzajú. Prítomnosť nebezpečných dioxínov v podozrivom mäse by mali potvrdiť alebo vyvrátiť prebiehajúce testy, ktorých výsledky budú známe až na budúci týždeň.
Z pravdepodobne kontaminovaného mäsa sa do alpskej republiky doviezlo 180 ton. Väčšinu tohto množstva - takmer 150 ton - dodali tradičnému viedenskému výrobcovi firme Radatz. Do predajnej siete sa podľa skorších informácií viedenského rezortu zdravotníctva dostala asi tretina zo spomínaných 180 ton, a to vo forme mäsových výrobkov, podľa dnešnej informácie mäsopotravinárskych producentov nič.
Vzhľadom na dlhý časový úsek - od 1. septembra, ku ktorému sa viaže znečistenie mäsa, sa väčšina produktov už nielen distribuovala, ale aj predala, takže ju nie je možné stiahnuť z trhu, uviedol pre rakúsku agentúru APA šéf príslušného oddelenia ministerstva Ulrich Herzog.
Bravčové mäso, ktoré sa na pultoch supermarketov alpskej republiky nachádza v súčasnosti, je garantovane v poriadku, zdôraznil. Dodal, že na rakúskom trhu niet momentálne výrobkov, ktorých súčasťou by bolo írske bravčové mäso, vyplýva z informácií agentúry APA.
Dioxíny, ktoré sú vysoko toxickými, ťažko odbúrateľnými látkami, vznikajú ako nepotrebné vedľajšie produkty priemyselných aktivít, kde sa pri spaľovaní používa chlór. Je ich viac ako 200 druhov.
Dioxín sa pri pokusoch so zvieratami javí 1000-násobne jedovatejšou látkou ako cyankáli, práve preto platia v jeho prípade prísne normy. V Nemecku stanovuje Spolkový úrad pre životné prostredie za maximálne denné množstvo jeden pikogram na kg hmotnosti.
Podľa Medzinárodnej agentúry na výskum rakoviny (IARC) pri WHO a amerického Úradu na ochranu životného prostredia (EPA) sa dioxíny radia medzi vysoko karcinogénne látky.
Napriek tomu zodpovední neustále zdôrazňujú, že nikto, kto zo znečisteného mäsa konzumoval, sa nemusí obávať o svoje zdravie, pretože riziká by vznikli iba dlhodobou konzumáciou takéhoto produktu. Znečistenie mäsa vraj nie je dôvodom na znepokojenie.
Takmer polovicu írskeho mäsa dovezeného cez Nemecko do Rakúska sa podarilo nájsť a zhabať v spracovateľských prevádzkach vo Viedni, ako aj v spolkových krajinách Horné Rakúsko, Salzbursko, Štajersko a Tirolsko.
Testy tam odobratých vzoriek sú v plnom prúde. Ich výsledky sa očakávajú v polovici budúceho týždňa.
Asi tretinu zo 180 ton síce v Rakúsku spracovali, avšak v podobe mäsových výrobkov exportovali do Gruzínska, Rumunska i Nemecka. Alpská republika už o tejto skutočnosti informovala prostredníctvom systému rýchleho varovania EÚ (RASFF).
Viacero rakúskych mäsopotravinárskych firiem výrobky zaslalo späť do Írska alebo zničilo.