Prievidza 29. apríla (TASR) - Ojedinelú zbierku približne 500 starších i nových kuchárskych kníh v slovenskom jazyku má vo svojej zbierke 59-ročný zberateľ Ivan Čulen Z Prievidze. Medzi najvzácnejšie exempláre patrí Nová kuchárska kniha z roku 1930, ktorej zostavovateľkou bola známa slovenská spisovateľka Terézia Vansová. Vlastní tiež čiastočne poškodenú Slovenskú ľudovú kuchárku, ktorej prvé vydanie, podľa údajov v nej, vyšlo už v roku 1914.
Medzi najoriginálnejšie pôvodne recepty od T. Vansovej je napríklad "raková" polievka, pľúckové pirôžky, "pohánčená" kaša, pečené čvíkoty (divožijúce vtáky podobné holubom), fučka alebo podbíjanka (zemiaková kaša s múkou), okroška (studená kôprovo-uhorková polievka), hladovica (kapustnicová polievka s klobásou) a iné.
V najstaršej spomínanej knihe sú zaujímavé rady ako šetriť vo vojnovej kuchyni a z mála pripraviť dobré a chutné jedlo. Napríklad "zásmažku" bolo treba z masti urobiť do zásoby a zobrať z nej vždy iba toľko, koľko gazdiná potrebuje. Medzi pokrmami, ktoré mohli nahradiť mäso, boli predovšetkým huby a na praženicu namiesto klobásy odporúčali fazuľu.
Začiatkom minulého storočia v januári bolo na trhu možno kúpiť z diviny okrem jeleňa, srny a diviaka aj kamzíka. V apríli kozľa, kapúna, zajaca, ale tiež lososa, kelové púpätká a smrže. V decembri divú sluku, bažanta a dokonca pestované "šampióny".
Okrem kuchárskych, I. Čulen vlastní aj mnoho ďalších vzácnych kníh. Patrí medzi ne napríklad švabachom vytlačený štvordielny súbor z tvorby významného nemeckého predstaviteľa literárneho klasicizmu Fridricha Schillera, ktorý vytlačili v roku 1877. Mimoriadne si váži aj trojdielnu knihu Slovenské hrady a zámky od Ľudovíta Janotu z roku 1935, s dobovým kresbami a fotografiami, históriou a povesťami.
Vzťah I. Čulena k literatúre je pochopiteľný. Pochádza totiž zo známeho rodu slovenského Čulenovcov. Jeho prastrýko Martin Čulen bol zakladateľom prvého slovenského gymnázia v Kláštore pod Znievom, brat jeho otca Konštantín Čulen bol zasa významný slovenský historik a autor viacerých odborných kníh. A jeho otec Ľudovít písal básne. Zberateľ Ivan Čulen má síce tiež literárne nadanie, ale za dôležité považuje aj kulinárske umenie, ktorému sa vášnivo venuje.
Redakcia obrazového spravodajstva TASR ponúka k materiálu aj snímky.