BERLÍN, DUBLIN, LONDÝN. Nemecké ministerstvo pre ochranu spotrebiteľov vyzvalo predajcov mäsa a mäsových výrobkov, aby preventívne stiahli z trhu bravčové mäso z Írskej republiky.
Príčinou je výrazné prekročenie maximálne povoleného obsahu dioxínu v bravčovom mäse, šunke a údenárskych výrobkoch z Írska s dátumom výroby od 1. septembra.
Prekročenie limitu potvrdili počas víkendu tamojšie rezorty zdravotníctva a poľnohospodárstva v Dubline.
Írske úrady začali už v sobotu s organizovaním vracania vyexpedovaných mäsových produktov z obchodných prevádzok i reštaurácií. Namerané hodnoty dioxínu predstavujú totiž 80- až 200-násobok povoleného maxima.
Nemecké spolkové orgány sa o kauze dozvedeli - zrejme podobne ako partnerské rezorty v ďalších členských krajinách EÚ - prostredníctvom varovného systému únie.
Dovoz írskej bravčoviny do Nemecka predstavuje objem 9000 ton. Či - a ak áno, v akom rozsahu - sa do krajiny dostalo mäso s obsahom dioxínu, hovorkyňa príslušného rezortu zatiaľ povedať nevedela.
Z celkového vývozu bravčového mäsa z Írskej republiky, ktorý experti odhadujú na asi 113.000 ton, smerovalo vlani takmer 50 percent do Severného Írska a zvyšných oblastí Veľkej Británie. Medzi ďalších importérov z Írskej republiky patria popri Nemecku aj Francúzsko, Taliansko, Čína, Rusko a niektoré východoeurópske štáty.
Podľa prvej reakcie British Food Standards Agency je zdravotné riziko v danom prípade malé, a to aj pre spotrebiteľov, ktorí už mäso so zvýšeným obsahom dioxínu skonzumovali.
Dioxíny, ktoré sú vysoko toxickými, ťažko odbúrateľnými látkami, vznikajú ako nepotrebné vedľajšie produkty priemyselných aktivít, kde sa pri spaľovaní používa chlór. Je ich viac ako 200 druhov. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tvrdí, že množstvo dioxín s objemom jediného zrnka ryže zodpovedá ročnému limitu znečistenia obehu povolenému pre milión ľudí.
Podľa Medzinárodnej agentúry na výskum rakoviny (IARC) pri WHO a amerického Úradu na ochranu životného prostredia (EPA) sa dioxíny radia medzi vysoko karcinogénne látky.