Libanonskí potravinári tvrdia, že Izrael kradne ich národné jedlá. Rozpútali tak spor o pôvode tradičných blízkovýchodných jedál.
TEL AVIV. Medzi Izraelom a Libanonom sa možno rozhorí ďalšia vojna. Tentoraz kulinárska. Libanonskí výrobcovia potravín chcú žalovať Izrael, že si privlastnil typické libanonské jedlá, vydáva ich za svoje a zarába na nich ťažké peniaze.
Opierajú sa pritom o precedens s gréckym syrom feta. Gréci pred šiestimi rokmi vyhrali súdny spor, ktorý ich označil za „vynálezcov” fety. Libanon chce, aby sa to isté stalo aj s „fašírkami” z bôbu známymi ako falafel, nátierkou z bôbu - humus a s šalátom s krúpami, ktorému na Blízkom východe hovoria tabule. Kým prípad fety bol jasný, s typickými pouličnými jedlami Blízkeho východu to tak nie je. Falafel, humus aj tabule si nárokujú rovnako Arabi, ako aj židia z arabských krajín, ktorí do Izraela priviezli svoju kuchyňu.
Falafel navyše pochádza zrejme z Egypta (vraj ho vynašli ešte starovekí Egypťania) a za svoje národné jedlo ho označujú Palestínčania. Pôvod humusu je zamotaný, vraj sa objavil až za raného stredoveku a s rôznymi obmenami ho jedia na pobreží Stredozemného mora aj v štátoch v okolí Perzského zálivu. Tabule sa tiež objavuje v rôznych kuchyniach, obľúbené je napríklad v Južnej Amerike, kam si ho priviezli prisťahovalci z Blízkeho východu.
Libanončania tak budú len s ťažkosťami dokazovať, že tieto jedlá sú čisto ich. Spory o jedlo vedie Izrael s Arabmi už dlho, ale vždy sa odohrávali skôr v rovine „naťahovačiek”. Prípadná žaloba všetko zmení.
Humus, falafel aj tabule sú obľúbenými jedlami nielen židov z Blízkeho východu, ale zamilovali si ich aj aškenázski židia z Európy. O ich kuchyni sa hovorí, že je fádna a na podnebie Izraela ťažká.
Libanonskí výrobcovia potravín chcú žalovať Izrael, že si privlastnil typické libanonské jedlá, vydáva ich za svoje a zarába na nich.
Autor: Jana Shemesh © SME