Štokholm 21. augusta (TASR) - Prestížnu environmentálnu cenu na Svetovom týždni vody v Štokholme získal Brit John Anthony Allan za projekt "virtuálnej vody".
Pioniersky projekt umožňuje vypočítať, koľko litrov vody sa spotrebuje pri výrobe akéhokoľvek produktu. Na výrobu jedného hamburgera treba 2400 litrov "virtuálnej" vody, na jeden kilogram hovädzieho 16.000 litrov vody.
Na kilogram zemiakov alebo kukurice stačí 900 litrov vody - vegetariáni teda potrebujú oveľa menej vody ako všežravce. Samotný Allan berie svoje zistenia vážne, preto sa stal vegetariánom.
Šálka kávy nie je len šálkou vody - skrýva za sa ňou 140 litrov vody, potrebných na rast kávovníka, zber úrody, balenie kávy a jej dodanie konzumentovi.
Začiatkom 90. rokov minulého storočia sa rozprúdila debata o vysokej dennej spotrebe vody v súvislosti so splachovaním toaliet, sprchovaním sa, praním v práčkach.
Allan však pojal problém nedostatku vody oveľa komplexnejšie. "Výroba potravín predstavuje 80 až 90 percent spotreby vody," konštatoval londýnsky profesor.
Vedec predpokladá, že potravinové koncerny a obchodné siete budú tiež analyzovať svoju "virtuálnu" spotrebu. V dohľadnom čase by sa na tovare mohla uvádzať aj spotreba vody, nevyhnutná na výrobu produktu.
"To, aby spotrebitelia venovali pozornosť plytvaniu s vodou, je práve tak dôležité ako správanie sa priemyslu," vysvetlil Allan svoju myšlienku.
Štokholmskú cenu, často považovanú za Nobelovu cenu v environmentálnych vedách, udeľuje štokholmský Medzinárodný inštitút vody (SIWI) a je dotovaná sumou 150.000 dolárov (vyše tri milióny Sk).
Zdroj: DPA