Nadmerná konzumácia orechov a výrobkov z nich, ako je napríklad arašidove maslo, môže u detí spôsobovať astmu. Tvrdia to britskí vedci.
LONDÝN, BRATISLAVA. Ženy, ktoré počas tehotenstva jedia priveľa orechov, vystavajú svoje dieťa riziku astmy. Tvrdia to britskí vedci. Vyplýva to zo štúdie, na ktorej sa zúčastnilo vyše štyritisícsto tehotných žien. Vedci následne sledovali ich deti až do veku ôsmich rokov a porovnávali ich náchylnosť k dýchacím ťažkostiam s deťmi, ktorých matky počas tehotenstva dávali prednosť zdravej strave.
Deti, ktorým bola diagnostikovaná astma či astme podobné symptómy, boli väčšinou tie, ktorých matky počas tehotenstva jedli produkty obsahujúce orechy: napríklad arašidové maslo. Dôvodom by mohli byť alergény, látky spôsobujúce alergie, ktoré dieťa prijíma prostredníctvom tela matky.
Vo veku do ôsmich rokov sa riziko astmy u takýchto detí podľa vedcov zvýšilo až o 47 percent. Dýchacie problémy vo všeobecnosti dokonca až o 58 percent. Naopak, pokiaľ matka v tehotenstve denne jedla ovocie a zeleninu, výskyt dýchacích problémov bol nižší ako priemer.
Vedci však zdôrazňujú, že je priskoro špekulovať o zákaze orechov a výrobkov z nich pre tehotné ženy. Ženy nemožno nútiť k zmene konzumovaných potravín. Odporúčajú však, aby počas tehotenstva jedli vyváženú stravu a veľa ovocia či zeleniny.
Autor: tp