Rím 24. apríla (TASR) - Talianski kuchári a gurmáni majú v pláne pozdvihnúť svoje vidličky a nože v boji proti globlizácii, ktorá postupne útočí na to, čo je pre obyvateľov krajiny na Apeninskom polostrove pravdepodobne najposvätnejšie: na taliansku národnú kuchyňu.
Dnes sa totiž v talianskom stredovekom meste Gubbio (región Umbria) uskutoční trojdňové pracovné stretnutie členov Akadémie talianskej kuchyne. Informoval o tom denník La Repubblica.
"Strácame naše typické národné jedlá," varoval hovorca Akadémie Giuseppe DellďOsso a dodal, že "batalióny arabských, čínskych a amerických chutí s pomocou globalizácie postupne zapríčiňujú vymieranie tradičnej talianskej chute".
Všeobecne sa očakáva, že "bedákanie" lamentujúcich Talianov naberie na intenzite, keď sa na programe "národného gastronomického summitu" objavia také témy ako Riziká kozmopolitného stravovacieho štýlu alebo Gastronómia a národná identita.
Taliansko, ktoré je bez debaty "krajinou pizze a špagiet", totiž postupne zaplavujú siete amerických reštaurácií a stravovacích zariadení fast-foodových typov ako napríklad McDonald, či Burger King.
Na hlavnej rímskej železničnej stanici Termini otvorila svoj obchod aj spoločnosť Dunkin Donuts, zatiaľ čo ďalšia americká spoločnosť so sídlom v Seattli - Starbucks plánuje v najbližšom čase inváziu na "kolísku" espressa a kapučína v podobe otvorenia siete kaviarní.
Sofistikovaní predstavitelia talianskych miest sa čoraz častejšie vyberajú so barov suši či do stravovacích zariadení na štýl amerického New Yorku. V dôsledku neustále zvyšujúceho sa počtu severoafrických a čínskych imigrantov žijúcich v Taliansku, začínajú mladí obyvatelia krajiny na Apeninskom polostrove ignorovať tradičné a lacné talianske reštaurácie - trattorie a namiesto toho si zvyknú kupovať kebaby, či iné netalianske špeciality.
Aj napriek tomu, že niektorí talianski "gurmánski puristi" si svojim spôsobom zvykli na zvyšujúcu sa popularitu cudzích pokrmov vo vlasti, mnohí šéfovia typických talianskych reštaurácii jednoducho nedokážu tento fakt preniesť cez srdce.
"Lasagne a tortellini sú fantastické jedlá, no nemôžeme sa až chorobne upnúť iba na tradície," konštatuje Marco Fadiga, ktorého reštaurácia v Bologni ponúka okrem talianskych národných špecialít aj suši, či thajské špagety.
Ďalší ako napríklad Livia a Alfonso Iaccariniovci pripomínajú, že taliansku kuchyňu neustále ovplyvňovali cudzinci, ktorí počas stáročí prinášali do krajiny nové ingrediencie, nové druhy korenia a receptov a preto sa vplyv zahraničia na národnú kuchyňu nemôže pokladať za "inváziu".
A ako na záver poukazujú iní, bez Krištofa Kolumbusa a jeho "antickej globalizácie paradajky" by sa Taliansko nemohlo pýšiť špagetami s typickou paradajkovou omáčkou.
3 12 mic ko