SME

Najlepšie varia na Costa Brave

Dobré jedlo vyžaduje veľa: nápad, komfort, atmosféru a vizuál. No predovšetkým, unikátne kuchárske majstrovstvo a chuť objavovať nové veci. To najlepšie jedlo na svete práve ocenili.

Dobré jedlo vyžaduje veľa: nápad, komfort, atmosféru a vizuál. No predovšetkým, unikátne kuchárske majstrovstvo a chuť objavovať nové veci. To najlepšie jedlo na svete práve ocenili.

BRATISLAVA. Aj keď to na prvý pohľad vyzerá najmä ako dobrý biznis, dobré jedlo je umenie. Kulinárstvo tvorí gurmánov a gurmáni kulinárstvo. Preto vznikajú rebríčky najlepších reštaurácií. Nemusí to byť vždy len Michelin a jeho hviezdičky.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Môžu to byť aj výročné ankety s účasťou odborníkov na jedenie i jedlo, napríklad v prípade St. Pellegrino World's 50 Best Restaurant list. Podľa odborníkov z 651 krajín sveta a ich zoznamu sa najlepšie varí v Španielsku. Presnejšie, v reštaurácii El Bulli.

SkryťVypnúť reklamu

Reštauráciu vedie legendárny kuchár Ferran Adria, jeden z priekopníkov kuchyne na molekulárnej úrovni. Guľôčky explodujúce chuťou sú iba jedným z mnohých jeho typických „jedál“. Kombinácie naoko neskombinovateľných chutí a štruktúr vytvárajú v podaní tohto šéfkuchára svet plný gurmánskeho zážitku, z ktorého sa vaše chuťové papily budú spamätávať ešte niekoľko dní. A už nebudú chcieť iné. To sa aspoň o Adriovi vraví.

Malé a farbisté

Adriova reštaurácia na katalánskom pobreží je špecifická ešte jedným: nečakajte žiadne u nás také obľúbené veľké porcie s oblohou. Naopak, budú vám servírované malé kúštičky a trebárs aj v tridsiatich rôznych chodoch. A niekedy i s výkladom, ako jednotlivé chody konzumovať. Ferran Adria je preto viac chemikom ako kuchárom. Svedčia o tom aj jeho každoročné výlety za hľadaním „nových“ chutí. Preto je jeho reštaurácia otvorená len od apríla do októbra. Zvyšok roka je šéfkuchár na cestách.

SkryťVypnúť reklamu

Hneď za Adriom sa umiestnila ďalšia kultová reštaurácia The Fat Duck z britského Berk­shire. Ďalší dôkaz, že za najlepším jedlom sa oplatí cestovať mimo mesto. V Tučnej kačke Hestona Blumenthala, inak držiteľa Radu Britského impéria a obľúbeného televízneho moderátora, sa varí približne rovnako ako u Adria. Nájdete tam totožný vedecký prístup k jedlu, ktoré je servírované takmer pomocou pinziet a mikroskopu.

Pritom Adria a Blumenthal sú veľmi dobrými priateľmi, no o to je ich vzájomné súperenie tvrdšie. El Bulli totiž prvú cenu vyhrala tretí raz za sebou a v roku 2006 tak na piedestáli vystriedala práve The Fat Duck.

Gurmánov sen

V El Bulli pracuje až 42 kuchárov a podľa poroty môžete očakávať absolútne dokonalú obsluhu. „El Bulli je domovom kulinárskej invencie,“ povedala o tejto reštaurácii Rachel Cook z britských novín The Guardian. „Nečakané sa stáva čakaným a iba blázon by po príchode dúfal v čokoľvek iné.“

SkryťVypnúť reklamu

Ferran Adria nazýva svoju kuchyňu dekonštruktivizmom. Rozobrať chute až na ich najmenšie prvky a následne pospájať do nečakaných kombinácií. Dnes sa to zvykne označovať ako molekulárna gastronómia a spolu s Blumenthalom patria k jej popredným predstaviteľom. Adria je pritom stelesneným snom o úspechu. Začínal v roku 1980 ako chlapec na umývanie riadu. Že dnes má tri Michelinove hviezdičky, je samozrejmosťou. Rovnako ako v prípade Hestona Blumenthala.

Kliknite - obrázok zväčšíte.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Svet

Komerčné články

  1. Detox pre vaše auto. Prejaví sa v spotrebe aj vo výkone
  2. Poškodené čelné sklo? Vieme ako si ho dáte do poriadku aj bez spoluúčasti
  3. Z ruky do úst: Viete, koľko rodín nemá žiadnu finančnú rezervu?
  4. Dubová alej prichádza s dostupnejším bývaním na predmestí
  5. Známy šéfkuchár radí: Takto budú bezlepkové pagáče dlhšie mäkké
  6. S. Moravčík: 30-dňová záruka vianočky? Ja by som ju nejedol
  7. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  8. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  1. Doma v záhrade je najčítanejší mesačník na Slovensku
  2. Známy šéfkuchár radí: Takto budú bezlepkové pagáče dlhšie mäkké
  3. Z ruky do úst: Viete, koľko rodín nemá žiadnu finančnú rezervu?
  4. S. Moravčík: 30-dňová záruka vianočky? Ja by som ju nejedol
  5. Dubová alej prichádza s dostupnejším bývaním na predmestí
  6. Poškodené čelné sklo? Vieme ako si ho dáte do poriadku
  7. Príbeh firmy, ktorá si získala celé Slovensko
  8. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  1. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku 17 489
  2. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť 6 590
  3. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 5 703
  4. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 605
  5. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 4 594
  6. Plátené tašky a opakované použitie 4 188
  7. Detox pre vaše auto. Prejaví sa v spotrebe aj vo výkone 2 203
  8. S. Moravčík: 30-dňová záruka vianočky? Ja by som ju nejedol 1 934
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Nový juhokórejský prezident I Če-mjong.

Prvostupňový súd uznal Iho za vinného z klamstva.


TASR

Vojnu na Ukrajine sledujeme minútu po minúte.


a 5 ďalší 9
Dvaja policajti kalifornskej diaľničnej hliadky sa snažia vyhnúť kameňom neďaleko Metropolitného detenčného centra v centre Los Angeles.

Trump tvrdí, že to bolo potrebné.


TASR a 1 ďalší 9
Ilustračné foto.

Od začiatku roka dorazilo do Talianska po mori približne 23-tisíc migrantov.


TASR
SkryťZatvoriť reklamu