Dobré jedlo vyžaduje veľa: nápad, komfort, atmosféru a vizuál. No predovšetkým, unikátne kuchárske majstrovstvo a chuť objavovať nové veci. To najlepšie jedlo na svete práve ocenili.
BRATISLAVA. Aj keď to na prvý pohľad vyzerá najmä ako dobrý biznis, dobré jedlo je umenie. Kulinárstvo tvorí gurmánov a gurmáni kulinárstvo. Preto vznikajú rebríčky najlepších reštaurácií. Nemusí to byť vždy len Michelin a jeho hviezdičky.
Môžu to byť aj výročné ankety s účasťou odborníkov na jedenie i jedlo, napríklad v prípade St. Pellegrino World's 50 Best Restaurant list. Podľa odborníkov z 651 krajín sveta a ich zoznamu sa najlepšie varí v Španielsku. Presnejšie, v reštaurácii El Bulli.
Reštauráciu vedie legendárny kuchár Ferran Adria, jeden z priekopníkov kuchyne na molekulárnej úrovni. Guľôčky explodujúce chuťou sú iba jedným z mnohých jeho typických „jedál“. Kombinácie naoko neskombinovateľných chutí a štruktúr vytvárajú v podaní tohto šéfkuchára svet plný gurmánskeho zážitku, z ktorého sa vaše chuťové papily budú spamätávať ešte niekoľko dní. A už nebudú chcieť iné. To sa aspoň o Adriovi vraví.
Malé a farbisté
Adriova reštaurácia na katalánskom pobreží je špecifická ešte jedným: nečakajte žiadne u nás také obľúbené veľké porcie s oblohou. Naopak, budú vám servírované malé kúštičky a trebárs aj v tridsiatich rôznych chodoch. A niekedy i s výkladom, ako jednotlivé chody konzumovať. Ferran Adria je preto viac chemikom ako kuchárom. Svedčia o tom aj jeho každoročné výlety za hľadaním „nových“ chutí. Preto je jeho reštaurácia otvorená len od apríla do októbra. Zvyšok roka je šéfkuchár na cestách.
Hneď za Adriom sa umiestnila ďalšia kultová reštaurácia The Fat Duck z britského Berkshire. Ďalší dôkaz, že za najlepším jedlom sa oplatí cestovať mimo mesto. V Tučnej kačke Hestona Blumenthala, inak držiteľa Radu Britského impéria a obľúbeného televízneho moderátora, sa varí približne rovnako ako u Adria. Nájdete tam totožný vedecký prístup k jedlu, ktoré je servírované takmer pomocou pinziet a mikroskopu.
Pritom Adria a Blumenthal sú veľmi dobrými priateľmi, no o to je ich vzájomné súperenie tvrdšie. El Bulli totiž prvú cenu vyhrala tretí raz za sebou a v roku 2006 tak na piedestáli vystriedala práve The Fat Duck.
Gurmánov sen
V El Bulli pracuje až 42 kuchárov a podľa poroty môžete očakávať absolútne dokonalú obsluhu. „El Bulli je domovom kulinárskej invencie,“ povedala o tejto reštaurácii Rachel Cook z britských novín The Guardian. „Nečakané sa stáva čakaným a iba blázon by po príchode dúfal v čokoľvek iné.“
Ferran Adria nazýva svoju kuchyňu dekonštruktivizmom. Rozobrať chute až na ich najmenšie prvky a následne pospájať do nečakaných kombinácií. Dnes sa to zvykne označovať ako molekulárna gastronómia a spolu s Blumenthalom patria k jej popredným predstaviteľom. Adria je pritom stelesneným snom o úspechu. Začínal v roku 1980 ako chlapec na umývanie riadu. Že dnes má tri Michelinove hviezdičky, je samozrejmosťou. Rovnako ako v prípade Hestona Blumenthala.
Kliknite - obrázok zväčšíte.