"Na základe toho, čo sme zistili, nie je príčina veľmi sa znepokojovať (pitím kávy počas tehotenstva)," povedal pre agentúru Reuters David A. Savitz z vysokej školy Mount Sinai School of Medicine v New Yorku, hlavný lekár štúdie.
Savitz tiež uviedol, že predchádzajúce štúdie dospeli k podobným "uspokojivým výsledkom". No vzhľadom k tomu, že účastníčky štúdie konzumovali relatívne malé dávky kofeínu - ekvivalentné s menej ako dvoma šálkami kávy denne pri začiatku tehotenstva a neskôr ešte menej - štúdia nedokáže dať odpoveď na otázku, či by konzumácia väčšieho množstva bola pre plod škodlivá.
Výskum bol jedinečný v tom, že niektoré ženy oznámili svoju konzumáciu kofeínu pred tehotenstvom, iné zasa počas prvých ôsmich až 12 týždňov, poznamenal Savitz. "Je výhoda, pýtať sa na to čo najskôr, keď si ľudia môžu spomenúť presnejšie," povedal.
Jeho tím sledoval 2,407 tehotných žien, z ktorých 258 potratilo. Všetky ženy potvrdili, že konzumovali kofeín predtým, než otehotneli, ďalej štyri týždne po poslednej menštruácii a v dobe rozhovoru.
Väčšina účastníčok štúdie, ktoré pili kávu alebo iné kofeínové nápoje, denne vypili 350 miligramov kofeínu predtým, než otehotneli, a na začiatku tehotenstva (350 miligramov sú približne 4,2 deci prekvapkávanej kávy). V dobe získavania údajov bol ich priemerný denný príjem kofeínu menej než 200 miligramov.
V ani jednom z troch vyhodnocovaných období nebol preukázaný žiadny významný štatistický vzťah medzi množstvom skonzumovanej kávy a rizikom potratu.
"Tieto údaje poskytujú dôkazy, ktoré naznačujú, že mierne dávky kofeínu nie sú spojené s rizikom potratu," uzaviera Savitz so svojimi kolegami.
Správu priniesla tlačová agentúra Reuters.