Francúzsko je známe výrobou šampanského. Niektorí Francúzi však v posledných rokoch uprednostňujú perlivé vína, napodobneniny šampanského, ktoré sú oveľa lacnejšie.
PARÍŽ. Oslavy Silvestra a Nového roka vo Francúzsku sú nerozlučne spojené s predstavou šampanského a je pravda, že v čase Vianoc a na prelome roka sa ho v jeho vlasti vypije najviac.
Vo viacerých prípadoch však to, čo sa pení v pohári ako šampanské len vyzerá a v skutočnosti je to niektoré z druhov šumivých vín, ktoré sa v posledných rokoch presadzujú stále viac.
Podľa nedávno uverejnených údajov 61,5 percenta šumivých vín, ktoré sa vlani vo Francúzsku predalo, nebolo šampanské, ale rôzne crémants, mousseux, pétillants alebo perlants, či už francúzske, alebo cudzie. Ich názvy preložené vo všetkých prípadoch zhruba znamenajú – penivé, perlivé. Každé z týchto vín má však svoje technické charakteristiky vrátane trebárs rôzneho tlaku vnútri fľaše. Na postupe sú zvlášť „crémanty“, ktoré sa vyrábajú v niekoľkých oblastiach – v Alsasku, Burgundsku, pri Bordeaux i inde.
Alsaského, ktoré je najznámejšie, sa predáva už 26 miliónov fliaš ročne, pričom každý rok je to o milión viac.
Francúzom stále viac chutí, pretože je podstatne lacnejšie. Crémant za osem alebo desať eur je už kvalitné, zatiaľ čo za šampanské zaplatia dvakrát, trikrát, štyrikrát viac, nehovoriac o špičkových fľašiach. Sú, samozrejme, Francúzi, ktorí na pravé šampanské nedajú dopustiť.