Los Angeles 22. novembra (TASR) V Spojených štátoch amerických dnes majú Deň vďakyvzdania a Američania už od skorého rána pečú moriakov. Nie nadarmo mnohí z nich označujú tento deň skôr za Deň moriaka. Ten totiž nemôže chýbať na žiadnom slávnostnom stole. Použitie kačice alebo husi ako náhrady sa považuje za akceptovateľné, predsa len extravagantné.
Moriak však nie je jedinou nevyhnutnou súčasťou sviatočného stola. Chýbať na nej nesmie brusnicová omáčka, zemiakové pyré, sladké zemiaky, obilninové kaše a rozličné kombinácie fazúľ, hrášku, mrkvy a jednoducho všetkého, čo sa v ten rok urodilo.
Ako dezert sa podávajú tradičné orechové, jablkové a tekvicové koláče, v mnohých rodinách sa však experimentuje aj s ďalšími druhmi zeleniny.
Na moriaka má každý Američan svoj vlastný recept. Zdá sa, že vo väčšine sú tí, ktorí uprednostňujú plneného moriaka. Pokiaľ sa však u nás plní pečeňovo-pečivovými plnkami, plnený moriak na Deň vďakyvzdania je plnený zmesou pečiva a zeleniny. V niektorých rodinách však vkladajú do plnky aj drobky, podobne ako u nás. Tí, ktorí moriaka pečú bez plnky, venujú zvyčajne veľa pozornosti špeciálnym marinádam, šťavám a omáčkam.
Cieľom tejto veľkolepej kulinárskej akcie je naplniť odkaz Dňa vďakyvzdania a poďakovať Bohu za úrodu. V tento deň sa stretávajú všetci členovia rodiny. K rituálu Dňa vďakyvzdania patrí aj spoločná príprava jedál, začínajúca prípravnými prácami a pečením koláčov už deň vopred. Pozvaní hostia prinášajú na spoločný stôl vlastné dobroty.
Tradícia Dňa vďakyvzdania siaha do 17. storočia, keď sa usadlíci vo Virginii rozhodli poďakovať Bohu a každoročne si pripomenúť deň ich príchodu do Novej zeme. Dnes je jedným z najväčších amerických sviatkov a začiatkom tzv. dlhého víkendu. Takmer všetci Američania totiž zostávajú doma až do najbližšieho pondelka. Novodobou tradíciou je tzv. čierny piatok, ktorý je povestný nákupnou horúčkou, zľavami a štartom vianočného nákupného šialenstva.
(Spolupracovníčka TASR Mária Ondruchová) bar