Brusel/Luxemburg 22. októbra (TASR) - Ani po dnešnej debate ministrov poľnohospodárstva v Luxemburgu sa nepodarilo dosiahnuť pokrok smerom k dohode o reforme vinárenského sektoru navrhovanej Európskou komisiou.
Podľa portugalského ministra poľnohospodárstva Jaimeho Silvu, ktorý zasadnutie viedol, sa členské krajiny nachádzajú ešte stále vo veľmi komplikovanom štádiu, keď medzi nimi pretrvávajú značné názorové rozdiely.
Jedným z najproblematickejších bodov zostáva dosladzovanie vína cukrom, čo chce Európska komisia zakázať. Proti tomu sa ohradzuje podľa posledných informácií približne 20 členských krajín EÚ. Slovensko dáva najavo svoj nesúhlasný postoj voči tomuto zákazu od úplného začiatku debaty.
Tá bude pokračovať na novembrovom zasadnutí Rady EÚ pre poľnohospodárstvo. Portugalské predsedníctvo dnes zdôraznilo, že nájdenie kompromisu v otázke reformy vína je preň jednou z priorít. Nie je však vylúčené, že sa to nakoniec stane úlohou Slovinska, ktoré 1. januára preberie predsedníctvo v EÚ.
Prostredníctvom reformy chce EK dosiahnuť zvýšenie konkurencieschopnosti producentov vína, posilnenie dobrého mena európskych vín a vytvorenie rovnováhy medzi ponukou a dopytom na trhu.
Priemerná produkcia vína predstavovala v rámci EÚ počas uplynulých piatich rokov 178 miliónov hektolitrov s hodnotou 16,1 miliardy eur. Približne pol miliardy eur sa však v EÚ dáva na likvidáciu nadbytkov vína, ktoré nemá odbyt.
Podstatou návrhu komisie je lepšie využívanie rozpočtu pre vinárstvo, ktorého finančný objem - 1,3 miliardy eur - zostáva uchovaný.
Odo dňa vstupu reformy do platnosti by sa však okamžite upustilo od všetkých neefektívnych opatrení na podporu trhu vrátane rozmanitých foriem pomoci pre destiláciu.
Európska komisia navrhuje takisto dobrovoľnú likvidáciu 200.000 hektárov viníc z celkovej plochy 3,4 milióna hektárov, pričom ponúka atraktívne odškodné.
(spravodajkyňa TASR Monika Poláková) dem