Radšej menej jesť
Parlamentný kandidát Strany zelených Chris Goodall je známy vyvracaním populárnych enviromentálnych mýtov. Tentoraz kalkuluje so skleníkovými plynmi, ktoré vznikajú pri výrobe hovädziny, a porovnáva ich s emisiami z automobilov. Jazdou autom na vzdialenosť piatich kilometrov sa vyprodukuje 0,9 kilogramu oxidu uhličitého (CO2). Na zdolanie tej istej vzdialenosti pešo spotrebujeme 180 kalórií, ktoré získame napríklad zo 100 gramov hovädzieho mäsa. Pri výrobe tohto mäsa sa však dostane do atmosféry 3,6 kilogramu emisií, teda štyrikrát viac, ako pri jazde autom.
Podľa výskumu publikovaného v časopise New Scientistlast month jeden kilogram mäsa vyjde Zem na 36 kilogramov škodlivých plynov. Aj keby sme vydanú energiu počas prechádzky chceli doplniť radšej mliekom, stále by sme atmosfére škodili viac, ako použitím automobilu. Potrebovali by sme totiž vypiť 420 mililitrov mlieka. Na jeho výrobu moderné mliekárne vypustia emisie, ktoré sa rovnajú 1,2 kilogramu CO2.
Neekologické kravy
Chov dobytka je nepriaznivý pre životné prostredie kvôli metánovým výlučkom kráv pri procese trávenia. Takýto plyn je 21-krát škodlivejší než CO2.
Michael O'Leary, riaditeľ leteckej spoločnosti Ryanair, sa nedávno stal terčom posmechu, keď vyhlásil, že globálne otepľovanie by sa mohlo vyriešiť celosvetovým zmasakrovaním dobytka.
Chris Goodall sa ho zastal a pripustil, že na jeho tvrdení môže byť niečo pravdivé. Problémy s produkciou jedla sú podľa neho dôležitejšie a rovnako škodlivé pre prostredie ako tie v leteckom priemysle, ale nik sa im dostatočne nevenuje. „Samozrejme, že to neznamená, že by sme vždy mali radšej letieť lietadlom, či jazdiť autom, než sa prejsť. Znamená to, že musíme urýchlene vymyslieť spôsob, ako znížiť podiel skleníkových plynov z potravinárskej produkcie," povedal Goodall.
Tretina energie na chladenie
Zmasakrovanie dobytka by však v tomto smere nespôsobilo výraznú zmenu. Odhaduje sa, že potravinársky priemysel je zodpovedný za šestinu uhlíkových emisií. Pri výrobe jedla sa spotrebúva priveľa energie.
Podľa Goodalla Briti používajú v porovnaní s ostatnými krajinami neúmerné množstvo spracovaného, predpripraveného jedla. Supermarkety spotrebujú tretinu energie na chladenie a zmrazovanie jedla, ktoré bolo pripravené inde. Práve chladenie je dobrým príkladom toho, ako sa mrhá energiou.
Idealna diéta
Ak chcete jesť čo najviac ekologicky, vaša diéta by sa mala skladať najmä z cereálii a strukovín. Schodnejším spôsobom, ako ušetriť energiu, je prestať kupovať jedlo zo supermarketov, alebo jedlo, ktoré sa musí dlho prevážať a náročne pri tom spracovávať.
Autor: sb