Canberra 12. apríla (TASR) -
Odborníci sa zhodujú, že vinič je najcitlivejším indikátorom klimatických zmien. Už len rozdiely jedného či dvoch stupňov medzi sezónami dokážu výrazne zmeniť chuť a kvalitu úrody. Narastajúce teploty spôsobujú skoršie dozrievanie hrozna, čo má za následok stratu ovocných aróm a zmeny dôležitých vlastností vína.
Vďaka fenoménu globálneho otepľovania tak renomované značky vín v južnej Austrálii postupne strácajú na kvalite, no súčasne uvoľňujú priestor pestovaniu nových odrôd.
Podľa predpovedí klimatológov čakajú Austráliu a susedný Nový Zéland do roku 2030 ešte drsnejšie suchá a častejšie vlny horúčav než doposiaľ. Dôsledkom bude pokles produkcie vína v južnej a východnej Austrálii, ako aj na východe Nového Zélandu, a krajina protinožcov môže takto prísť o niektoré svoje stáročia staré vína.
Zatiaľ export austrálskeho vína nie je ohrozený. Výrobcovia však musia myslieť dopredu a adaptovať sa na meniace sa podmienky, varujú odborníci, inak sa vystavujú riziku, že ich kvalitné vína o chvíľu stratia svoje čaro.