Teplý rok je síce často spájaný s dobrými ročníkmi vína, globálne otepľovanie by však mohlo mať pre svoje nepriaznivé prejavy do konca tohto storočia opačné účinky na vínoz niektorých južných regiónov.
DIJON. Agentúre AFP to povedal americký vedec Grégory Jones, ktorý sa vo francúzskom Dijone zúčastnil na konferencii o vplyve klimatických zmien na vinice.
„Prvé štúdie o zmenách klímy ukázali, že otepľovanie malo na kvalitu vína všeobecne priaznivý vplyv,“ povedal Jones. V budúcnosti by však podľa neho mohol mať tento fenomén nepriaznivé dôsledky pre mnohé oblasti. Pre sucho by mohli nastať problémy so zavlažovaním, hrozia choroby alebo erózie pôdy pre opakované záplavy.
Vlna horúčav, aké udreli v Európe v roku 2003, podľa neho naznačila to, čo by sa mohlo stať v budúcnosti pravidlom. „Tieto horúčavy sa priaznivo odrazili na úrode v severných častiach Francúzska, ale už menej v tých južných,“ upozornil Seguin.
Medzi najohrozenejšie vinárske regióny patria tie, kde je teplejšia klíma, teda napríklad južná Európa alebo tiež Kalifornia. Ak úrady v tomto americkom štáte podľa Jonesa nezakročia, okolo roku 2100 by sa mohlo pestovať hrozno už len v pobrežných oblastiach, kde klímu zmierňuje oceán.