Chovať ryby v púšti môže na prvý pohľad vyzerať podivne, ale v Izraeli sa za posledné desaťročie to, čo sa začalo ako vedecký pokus, zmenilo v prosperujúci obchod, píše denník The New York Times.
Púšť je na chov rýb ideálne prostredie
Miestni vedci zistili, že by sa poloslaná voda čerpaná z hĺbkového povodia v Negevskej púšti mohla využiť na chov teplovodných rýb. Geotermálna voda so slanosťou asi desaťkrát nižšou než morská, neznečistená a teplá 37 stupňov Celzia, sa pre ryby ukázala ako ideálne prostredie.
„Nebolo ľahké presvedčiť ľudí, že chovať ryby v púšti dáva zmysel,“ hovorí biológ Samuel Appelbaum z ústavu pre púštny výskum Ben-Gurionovej univerzity. „Je dôležité zrušiť povedomie, že vyprahlá pôda je neúrodná, zbytočná,“ hovorí Appelbaum, ktorý presadzoval koncept púštnej akvakultúry v Izraeli už koncom 80. rokov minulého storočia. „Mali by sme považovať púštne územie, pod ktorým existujú podzemné vody, za pôdu s veľkými možnosťami, obzvlášť potom na produkciu potravín, pretože je na nej malá konkurencia a obyvateľom dáva veľké možnosti.“
Jeho ďalším krokom bolo ukázať farmárom v tejto krajine, kde sú vodné zdroje obmedzené a drahé, že vodu z nádrží je možné použiť na zavlažovanie polí. Organický odpad, ktorý ryby produkujú, navyše pôsobí ako hnojivo. V kibucu Mašabbe Sade voda recyklovaná z rybích nádrží zavlažuje akry olivovníkov a jojoby, na ďalších miestach slúži na zalievanie ďatlovníkov a alfalfy (druh vojtešky).
Chov rýb sa rozširuje
Reťazec niekoľkých za sebou nasledujúcich užívateľov vody je modelom, ktorý by podľa izraelských vedcov mohol byť potenciálne úspešným modelom pre krajiny tretieho sveta. Ľudia, ktorí žijú v púštnych oblastiach, často patria k najchudobnejším na svete. Metódy vyskúšané v Negevskej púšti teraz vedci odovzdávajú ďalej okrem iného v Tanzánii, Indii, Austrálii a Číne, podobné metódy chovu rýb sú využívané aj v arizonskej Sonorskej púšti.
Židovské špeciality
História chovu rýb v nepúštnych oblastiach, predovšetkým v Galileji, sa datuje do 20. rokov minulého storočia, keď ešte Izrael ako štát neexistoval. V tom čase bola krajina pomerne chudobná a mäso bolo považované za luxus. Ale ryby boli lacným zdrojom potravy, a preto v niekoľkých kibucoch v Galileji vznikli rybie farmy. Väčšina vtedajších židovských osadníkov pochádzala z východnej Európy, hovorí Uriel Safriel, profesor ekológie Hebrejskej univerzity v Jeruzaleme.
„Poznali len gefilte fish, a tak chovali kaprov,“ hovorí s odvolaním sa na tradičnú židovskú špecialitu.
Postupne sa začali chovať ďalšie druhy vrátane tilápií, morských ostriežov a ďalších. Za posledné desaťročie v Negevskej a Aravskej púšti vzniklo 15 fariem chovajúcich ryby tak na mäso, ako aj akvaristiku.
Chov rýb sa medzitým po celom svete stáva čoraz lukratívnejším odvetvím úmerný tomu, ako rastie dopyt po zdravšom rybom mäse a klesá množstvo rýb v ich prirodzených loviskách.
Rybie farmy majú aj svojich kritikov, ktorí tvrdia, že môžu škodiť tak životnému prostrediu, ako aj rybám.