Reglement EÚ v otázke ožarovania potravín je neúplný

Paríž 4. apríla (TASR) - Ožarovanie potravín vyvoláva strach spotrebiteľov, aj keď túto techniku, ktorou sa z potravín odstraňujú mikróby, uznáva a ...

Paríž 4. apríla (TASR) - Ožarovanie potravín vyvoláva strach spotrebiteľov, aj keď túto techniku, ktorou sa z potravín odstraňujú mikróby, uznáva a odporúča Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Čiastočný reglement Európskej únie (EÚ) o ožarovaní potravín schválili minulý týždeň, uvádza v dnešnom čísle denník Le Figaro.

Vo Francúzsku je prvé priemyselné zariadenie na ožarovanie potravín v činnosti od roku 1960. Táto technika sa v krajine rozvinula najmä v 80. rokoch. V posledných rokoch sa ožarovanie vo Francúzsku používa menej, konštatuje Le Figaro. Na ilustráciu uvádza, že v roku 1999 v krajine ožiarili 20.000 ton poľnohospodárskych produktov, z ktorých 6000 ton boli koreniny. V roku 2000 sa počet ožiarených poľnohospodárskych produktov znížil o polovicu, dodáva denník. Francúzske podniky, zabezpečujúce ožiarenie potravín, Ionisos, Radier, Gammaster a Komisariát atómovej energie (CEA), sa majú čoho obávať, komentuje Le Figaro. Viac ako o nedôveru spotrebiteľov, či nezáujem podnikov ide o nový, v súčasnosti neúplný reglement EÚ.

Ožiariť koreniny, ovocie alebo mäso znamená vystaviť ich účinkom beta, gama a röntgenovým lúčom alebo prúdu elektrónov, aby sa zničili mikroorganizmy, patogénne baktérie a nechcená pleseň. Francúzska agentúra zdravotnej bezpečnosti potravín (AFSSA) vydala 16. marca tohto roku kladné hodnotenie na túto techniku. Podľa predstaviteľov AFSSA technika ionizácie predstavuje bezpečný prostriedok na zaistenie zdravotnej bezpečnosti potravín.

Zmeny výživovej hodnoty spôsobené ožiarením sa významne nelíšia od zmien spôsobených tepelným spracovaním, uvádza denník názor odborníkov. Brusel po 20 rokoch procedúry harmonizácie "vyplodil" európsky reglement, konštatujú noviny, na základe dvoch direktív z roku 1999. Direktívy sa ešte nedostali do francúzskeho právneho systému. Lenže od minulého týždňa každý ožiarený produkt, ktorý nie je explicitne povolený európskym reglementom, nie je povolený na konzumáciu.

Problém spočíva v tom, že Vedecký výbor EÚ ešte nevydal európsky zoznam produktov, ktoré bude možné ožarovať. A nebude vydaný ani v budúcom roku. V súčasnosti Brusel povoľuje ožiariť len jednu kategóriu produktov: aromatické sušené bylinky, koreniny a korenie. Kým Brusel vydá úplný zoznam produktov, budú v členských krajinách EÚ platiť národné zákony a nariadenia.

Podľa európskej direktívy sa má zaviesť povinné označenie "ošetrené ionizačným žiarením" pre každú potravinu, ktorá bude obsahovať "aj jedno-jediné zrnko ožiareného korenia". V USA idú ešte ďalej a informácia na etikete je priamejšia, keď sa uvádza: "spracované ožiarením", informoval denník Le Figaro.

Najčítanejšie na SME Svet


Inzercia - Tlačové správy


  1. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  2. Projekt Seberíniho: 60% vypredané ešte pred začiatkom kampane
  3. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  4. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  5. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni.
  6. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  7. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  8. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  9. Rastie nám pokrivená generácia?
  10. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  1. Poslanec Borguľa žiada vládu o podporu pre Bratislavu
  2. Otvorenie akademického roka 2017/2018 na EU v Bratislave
  3. Projekt Seberíniho: 60% vypredané ešte pred začiatkom kampane
  4. FSEV UK v Bratislave: Prax je súčasťou študijných programov
  5. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  6. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni.
  7. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  8. Exkurzia odborárov a absolventov SvF STU v Bratislave 2017
  9. Zvolen: Zvolenčania myslia na zabezpečenie svojich domovov
  10. Detské zúbky sú veda
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 5 693
  2. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to) 5 484
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 3 008
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 510
  5. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 1 581
  6. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy! 1 336
  7. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách 1 315
  8. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície? 1 086
  9. Kedy sa refinancovanie oplatí? 999
  10. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 886

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Legenda Merckx o Saganovi: Súperi mu len nahrávajú

Merckx nevidel na MS poriadne preteky.

BRATISLAVA

Rušiť gymnáziá, prihlasovať ľudí? Kandidáti povedali, čo chcú s Bratislavou

V SME Naživo diskutovali Ftáčnik, Frešo, Droba a Kusý.

SVET

Café Európa: Ako sa zmení Európa po nemeckých voľbách

Aký dopad budú mať voľby na Európu i na Slovensko? Sledujte diskusiu.

Neprehliadnite tiež

Svet

Nový šéf kosovskej diplomacie rokoval v Podgorici

Ratifikácia dohody o hraniciach podľa Pacolliho v súčasnosti nie je možná.

Svet

Ruská armáda odštartovala cvičenie na Sibíri

Na akcii sa zúčastní štyritisíc vojakov.

Svet

Úspech Singapuru je povzbudením pre Maďarsko, vyhlásil Orbán

Obe krajiny sú zástancami uzatvorenia dohody o voľnom obchode medzi Úniou a Singapurom.

Svet

Jedenásťročný školák v Rakúsku zmaril svoj únos

Chlapca sa pokúsil stiahnuť do vozidla neznámy muž.