SME
Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Reglement EÚ v otázke ožarovania potravín je neúplný

Paríž 4. apríla (TASR) - Ožarovanie potravín vyvoláva strach spotrebiteľov, aj keď túto techniku, ktorou sa z potravín odstraňujú mikróby, uznáva a ...

Paríž 4. apríla (TASR) - Ožarovanie potravín vyvoláva strach spotrebiteľov, aj keď túto techniku, ktorou sa z potravín odstraňujú mikróby, uznáva a odporúča Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Čiastočný reglement Európskej únie (EÚ) o ožarovaní potravín schválili minulý týždeň, uvádza v dnešnom čísle denník Le Figaro.

Vo Francúzsku je prvé priemyselné zariadenie na ožarovanie potravín v činnosti od roku 1960. Táto technika sa v krajine rozvinula najmä v 80. rokoch. V posledných rokoch sa ožarovanie vo Francúzsku používa menej, konštatuje Le Figaro. Na ilustráciu uvádza, že v roku 1999 v krajine ožiarili 20.000 ton poľnohospodárskych produktov, z ktorých 6000 ton boli koreniny. V roku 2000 sa počet ožiarených poľnohospodárskych produktov znížil o polovicu, dodáva denník. Francúzske podniky, zabezpečujúce ožiarenie potravín, Ionisos, Radier, Gammaster a Komisariát atómovej energie (CEA), sa majú čoho obávať, komentuje Le Figaro. Viac ako o nedôveru spotrebiteľov, či nezáujem podnikov ide o nový, v súčasnosti neúplný reglement EÚ.

Skryť Vypnúť reklamu

Ožiariť koreniny, ovocie alebo mäso znamená vystaviť ich účinkom beta, gama a röntgenovým lúčom alebo prúdu elektrónov, aby sa zničili mikroorganizmy, patogénne baktérie a nechcená pleseň. Francúzska agentúra zdravotnej bezpečnosti potravín (AFSSA) vydala 16. marca tohto roku kladné hodnotenie na túto techniku. Podľa predstaviteľov AFSSA technika ionizácie predstavuje bezpečný prostriedok na zaistenie zdravotnej bezpečnosti potravín.

Zmeny výživovej hodnoty spôsobené ožiarením sa významne nelíšia od zmien spôsobených tepelným spracovaním, uvádza denník názor odborníkov. Brusel po 20 rokoch procedúry harmonizácie "vyplodil" európsky reglement, konštatujú noviny, na základe dvoch direktív z roku 1999. Direktívy sa ešte nedostali do francúzskeho právneho systému. Lenže od minulého týždňa každý ožiarený produkt, ktorý nie je explicitne povolený európskym reglementom, nie je povolený na konzumáciu.

Skryť Vypnúť reklamu

Problém spočíva v tom, že Vedecký výbor EÚ ešte nevydal európsky zoznam produktov, ktoré bude možné ožarovať. A nebude vydaný ani v budúcom roku. V súčasnosti Brusel povoľuje ožiariť len jednu kategóriu produktov: aromatické sušené bylinky, koreniny a korenie. Kým Brusel vydá úplný zoznam produktov, budú v členských krajinách EÚ platiť národné zákony a nariadenia.

Podľa európskej direktívy sa má zaviesť povinné označenie "ošetrené ionizačným žiarením" pre každú potravinu, ktorá bude obsahovať "aj jedno-jediné zrnko ožiareného korenia". V USA idú ešte ďalej a informácia na etikete je priamejšia, keď sa uvádza: "spracované ožiarením", informoval denník Le Figaro.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Svet

Inzercia - Tlačové správy

  1. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 865
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 996
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 8 327
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 628
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 434
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 6 453
  7. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 391
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 347
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 236
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 166
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus: Počet úmrtí stúpol o 57, PCR testy odhalili 573 nakazených (minúta po minúte)

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 223-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 474 obetí. V okrese Nitra platí sprísnený lockdown.

Ilustračné foto.
Petra Vlhová počas 1. kola v slovinskej Kranjskej Gore.
Daniel Lipšic.
Turisti v ochranných rúškach sa fotografujú pri vodopádoch Studeného potoka vo Vysokých Tatrách.

Neprehliadnite tiež

Vo Veľkej Británii zaočkovali už viac ako 3,5 milióna ľudí

V Anglicku je zaočkovaných už približne 45 percent ľudí vo veku nad 80 rokov.

Očkovanie v Británii napreduje rýchlym tempom.

Brazílsky regulačný úrad vrátil žiadosť o schválenie ruskej vakcíny

Žiadosť neposkytuje dostatočné záruky týkajúce sa tretej fázy klinických testov a výroby.

Na archívnej snímke z 15. septembra 2020 ruská vakcína Sputnik V proti koronavírusu SARS-CoV-2.

Úmrtnosť v Česku bola vlani najvyššia za takmer tridsať rokov

Do konca prvého decembrového týždňa v krajine zomrelo 117 996 ľudí.

Ilustračné foto

V Kábule zastrelili dve sudkyne najvyššieho súdu

Sudkyne zastrelili počas cesty do práce.

Miesto atentátu v Kábule.