Paríž 4. apríla (TASR) - Ožarovanie potravín vyvoláva strach spotrebiteľov, aj keď túto techniku, ktorou sa z potravín odstraňujú mikróby, uznáva a odporúča Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Čiastočný reglement Európskej únie (EÚ) o ožarovaní potravín schválili minulý týždeň, uvádza v dnešnom čísle denník Le Figaro.
Vo Francúzsku je prvé priemyselné zariadenie na ožarovanie potravín v činnosti od roku 1960. Táto technika sa v krajine rozvinula najmä v 80. rokoch. V posledných rokoch sa ožarovanie vo Francúzsku používa menej, konštatuje Le Figaro. Na ilustráciu uvádza, že v roku 1999 v krajine ožiarili 20.000 ton poľnohospodárskych produktov, z ktorých 6000 ton boli koreniny. V roku 2000 sa počet ožiarených poľnohospodárskych produktov znížil o polovicu, dodáva denník. Francúzske podniky, zabezpečujúce ožiarenie potravín, Ionisos, Radier, Gammaster a Komisariát atómovej energie (CEA), sa majú čoho obávať, komentuje Le Figaro. Viac ako o nedôveru spotrebiteľov, či nezáujem podnikov ide o nový, v súčasnosti neúplný reglement EÚ.
Ožiariť koreniny, ovocie alebo mäso znamená vystaviť ich účinkom beta, gama a röntgenovým lúčom alebo prúdu elektrónov, aby sa zničili mikroorganizmy, patogénne baktérie a nechcená pleseň. Francúzska agentúra zdravotnej bezpečnosti potravín (AFSSA) vydala 16. marca tohto roku kladné hodnotenie na túto techniku. Podľa predstaviteľov AFSSA technika ionizácie predstavuje bezpečný prostriedok na zaistenie zdravotnej bezpečnosti potravín.
Zmeny výživovej hodnoty spôsobené ožiarením sa významne nelíšia od zmien spôsobených tepelným spracovaním, uvádza denník názor odborníkov. Brusel po 20 rokoch procedúry harmonizácie "vyplodil" európsky reglement, konštatujú noviny, na základe dvoch direktív z roku 1999. Direktívy sa ešte nedostali do francúzskeho právneho systému. Lenže od minulého týždňa každý ožiarený produkt, ktorý nie je explicitne povolený európskym reglementom, nie je povolený na konzumáciu.
Problém spočíva v tom, že Vedecký výbor EÚ ešte nevydal európsky zoznam produktov, ktoré bude možné ožarovať. A nebude vydaný ani v budúcom roku. V súčasnosti Brusel povoľuje ožiariť len jednu kategóriu produktov: aromatické sušené bylinky, koreniny a korenie. Kým Brusel vydá úplný zoznam produktov, budú v členských krajinách EÚ platiť národné zákony a nariadenia.
Podľa európskej direktívy sa má zaviesť povinné označenie "ošetrené ionizačným žiarením" pre každú potravinu, ktorá bude obsahovať "aj jedno-jediné zrnko ožiareného korenia". V USA idú ešte ďalej a informácia na etikete je priamejšia, keď sa uvádza: "spracované ožiarením", informoval denník Le Figaro.