Washington 25. novembra (TASR) - Vedci objavili spôsob ako zvýšiť obsah proteínu, zinku a železa v pšenici. Znamená to, že ľudia na celom svete budú mať nutrične hodnotnejšie pečivo.
Výskumný tím vedený Jorgem Dubcovským z kalifornskej univerzity objavil gén v divej pšenici, ktorý zvyšuje jej nutričný potenciál. Tento gén prestal fungovať z neznámych príčin počas ľudskej domestifikácie pšenice.
V žurnále Science citovali vedcov, že za pomoci konvenčných šľachtiteľských metód sa im podarilo dostať funkčný gén z predchodcu našej kultivovanej pšenice do dnešných odrôd, pričom zvýšili obsah proteínu, železa a zinku v zrnách.
Pšenica predstavuje jednu z hlavných potravinových zložiek. Dvadsať percent všetkých skonzumovaných kalórií pochádza práve z pšenice. Svetová organizácia zdravia sa práve vyjadrila, že asi dve miliardy ľudí majú vo svojom jedálničku nízky obsah zinku a železa a viac ako 160 miliónov detí do päť rokov nemá dostatok proteínu.
Nový druh pšenice má mať údajne presne takú istú chuť ako doteraz, uviedol Dubcovsky. "Nemeníme zloženie, ani nerobíme nič zvlášť dramatické," tvrdil.
V jednom kuse chleba alebo pečiva by mal byť o 10-15 percent vyšší obsah proteínu a nutričných hodnôt. Navyše gén spôsobuje rýchlejší rast zrna.
V skutočnosti sa deje to, že rastlina lepšie využíva to, čo už v sebe má. To znamená, že do zrna presúva viac hodnôt z vlastného tela a živiny neostanú zbytočne v rastline, vysvetľoval vedec.
"Neuskutočnili sme to pomocou genetickej modifikácie. Obyčajná pšenica je dokonale krížiteľná s divokou. Takže šľachtenie prebehlo prirodzenou cestou," ubezpečil.
Dubcovsky je hlavou konzorcia dvadsiatich šľachtiteľských programov pšenice s názvom Pšeničný koordinovaný poľnohospodársky projekt.