SME

V horúcej Afrike ľadový bar prelamuje ľady

Pretože nie je nič lepšie v boji s teplom než pár kociek ľadu, otvorila jedna juhoafrická spoločnosť bar Ice Lounge vybudovaný zo 60 ton ľadu, ktorý nechala doviesť až z Kanady.

Pretože nie je nič lepšie v boji s teplom než pár kociek ľadu, otvorila jedna juhoafrická spoločnosť bar Ice Lounge vybudovaný zo 60 ton ľadu, ktorý nechala doviesť až z Kanady.

Ak niečo tento bar s rozlohou 200 štvorcových metrov charakterizuje, je to prostredie, ktoré rozhodne nie je horúce: barový pult, sedačky, stolíky a dokonca i niektoré poháre sú z ľadu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vnútorná teplota sa pohybuje od šesť do desať stupňov pod nulou. Niektorí čašníci podávajú nápoje drkotajúc zubami, hoci sú oblečení v čiapkach a rukavi­ciach a každých 40 minút ich striedajú kolegovia spoza pultu vonku v patiu. Zákazník platí zhruba deväť eur (asi 312 korún) len za vstup, zato má však k dispozícii pončo s kapucňou, pár rukavíc, prípadne i snehule a na účet podniku tiež drink s vodkou alebo džinom, aby mu nebolo pri vstupe zima.

SkryťVypnúť reklamu

„Je to najväčší bar na svete vybudovaný z ľadu,“ upozorňuje David Botha, strojný inžinier na odpočinku a súčasne spolumajiteľ tohto pohostinského zariadenia. „Tento koncept sa objavil prvýkrát v Španielsku, kde je dokonca ľadový hotel. Ďalšie ľadové bary sú i v Londýne, Miláne, Austrálii a na Novom Zélande,“ vypočítava.

Ice Lounge je umiestnený v prístave Kapského Mesta hneď vedľa vyschnutej priehradnej nádrže a mól, pri ktorých pristávajú rybárske člny. Je to perfektné umiestnenie nielen na pohľad, ale i preto, že rybársky prístav používa veľké množstvo ľadu pri konzervovaní rýb.

„Využili sme infraštruktúru prístavu a prenajali sme si tam stroje,“ vysvetľuje Botha s poukázaním na systém nájmu chladiacich zariadení, ktoré sa starajú o to, aby sa bar neroztiekol, aj keď sa teploty vonku vyšplhajú cez 40 stupňov alebo v prípade výpadku elektrického prúdu. Majitelia baru zaplatili maličkosť 35–tisíc eur za dovoz 60 ton ľadu, prepravovaného v kontajneroch z Kanady.

SkryťVypnúť reklamu

„Tento ľad je totiž veľmi zvláštny,“ hovorí ďalší z majiteľov baru James Cussen. „Je silnejší a krajší než ten, ktorý máme obvykle doma v chladničke.“

Ľad sa vyrába v strojoch, ktoré v procese spôsobujú, že pred zmrznutím vody z nej vyjde kyslík. „Bloky sa zamrazujú odspodu hore, aby v nich kyslík neuviazol,“ poznamenal Cussen, ktorý je tiež sochár a autor niekoľkých ľadových sôch, ktoré zdobia interiér. „Spôsobuje to, že má odlišnú molekulárnu štruktúru.“

Na dotyk ľad nepôsobí ani studeno, ani mokro a na pohľad má farbu džinu s tonikom, ľahko namodralú a fosforeskujúcu - svetlo ako keby vychádzalo zo samotného ľadu. Okrem toho sú bloky také priehľadné, že za jedným z múrov je gigantické čisté plátno.

„Chcete s ľadom?“ pýta sa barman hosťa, ktorý si objednal whisky. Takáto otázka by v akomkoľvek inom nočnom podniku vzbudila podozrenie ohľadne samotného miesta či profesio­nality čašníka. Ale v Ice Lounge má takáto otázka úplné opodstatnenie, pretože nechladené nápoje sú obvykle už samy osebe dosť studené.

SkryťVypnúť reklamu

Čašníci si musia dávať pozor, pretože všetko, čo má obsah alkoholu menší než 20 percent (a to aj pivo a víno), okamžite zamŕza. „Pivo sa ochladzuje desať minút,“ vyhlasuje Helder Nogueira, čašník z Mozambiku, ktorý nápoje servíruje zabalený do páperovej vetrovky.

Zákazníci neváhajú a rýchlo sa zohrievajú alkoholom, tancom alebo odskokom do patia na cigaretku, pretože vnútri sa fajčiť nesmie. Aj keď to vyzerá nepravdepodobne, zima spôsobuje, že ľudia sú milší než normálne a predstavuje ľahkú tému na zmenu či naviazanie vzťahu alebo aspoň na prelomenie ľadov.


Autor: čtk/efe

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Svet

Komerčné články

  1. Detox pre vaše auto. Prejaví sa v spotrebe aj vo výkone
  2. Poškodené čelné sklo? Vieme ako si ho dáte do poriadku aj bez spoluúčasti
  3. Z ruky do úst: Viete, koľko rodín nemá žiadnu finančnú rezervu?
  4. Dubová alej prichádza s dostupnejším bývaním na predmestí
  5. Známy šéfkuchár radí: Takto budú bezlepkové pagáče dlhšie mäkké
  6. S. Moravčík: 30-dňová záruka vianočky? Ja by som ju nejedol
  7. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  8. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  1. Doma v záhrade je najčítanejší mesačník na Slovensku
  2. Známy šéfkuchár radí: Takto budú bezlepkové pagáče dlhšie mäkké
  3. Z ruky do úst: Viete, koľko rodín nemá žiadnu finančnú rezervu?
  4. S. Moravčík: 30-dňová záruka vianočky? Ja by som ju nejedol
  5. Dubová alej prichádza s dostupnejším bývaním na predmestí
  6. Poškodené čelné sklo? Vieme ako si ho dáte do poriadku
  7. Príbeh firmy, ktorá si získala celé Slovensko
  8. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  1. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku 17 489
  2. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť 6 590
  3. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 5 703
  4. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 605
  5. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 4 594
  6. Plátené tašky a opakované použitie 4 188
  7. Detox pre vaše auto. Prejaví sa v spotrebe aj vo výkone 2 203
  8. S. Moravčík: 30-dňová záruka vianočky? Ja by som ju nejedol 1 934
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Nový juhokórejský prezident I Če-mjong.

Prvostupňový súd uznal Iho za vinného z klamstva.


TASR

Vojnu na Ukrajine sledujeme minútu po minúte.


a 5 ďalší 9
Dvaja policajti kalifornskej diaľničnej hliadky sa snažia vyhnúť kameňom neďaleko Metropolitného detenčného centra v centre Los Angeles.

Trump tvrdí, že to bolo potrebné.


TASR a 1 ďalší 9
Ilustračné foto.

Od začiatku roka dorazilo do Talianska po mori približne 23-tisíc migrantov.


TASR
SkryťZatvoriť reklamu