Pretože nie je nič lepšie v boji s teplom než pár kociek ľadu, otvorila jedna juhoafrická spoločnosť bar Ice Lounge vybudovaný zo 60 ton ľadu, ktorý nechala doviesť až z Kanady.
Ak niečo tento bar s rozlohou 200 štvorcových metrov charakterizuje, je to prostredie, ktoré rozhodne nie je horúce: barový pult, sedačky, stolíky a dokonca i niektoré poháre sú z ľadu.
Vnútorná teplota sa pohybuje od šesť do desať stupňov pod nulou. Niektorí čašníci podávajú nápoje drkotajúc zubami, hoci sú oblečení v čiapkach a rukaviciach a každých 40 minút ich striedajú kolegovia spoza pultu vonku v patiu. Zákazník platí zhruba deväť eur (asi 312 korún) len za vstup, zato má však k dispozícii pončo s kapucňou, pár rukavíc, prípadne i snehule a na účet podniku tiež drink s vodkou alebo džinom, aby mu nebolo pri vstupe zima.
„Je to najväčší bar na svete vybudovaný z ľadu,“ upozorňuje David Botha, strojný inžinier na odpočinku a súčasne spolumajiteľ tohto pohostinského zariadenia. „Tento koncept sa objavil prvýkrát v Španielsku, kde je dokonca ľadový hotel. Ďalšie ľadové bary sú i v Londýne, Miláne, Austrálii a na Novom Zélande,“ vypočítava.
Ice Lounge je umiestnený v prístave Kapského Mesta hneď vedľa vyschnutej priehradnej nádrže a mól, pri ktorých pristávajú rybárske člny. Je to perfektné umiestnenie nielen na pohľad, ale i preto, že rybársky prístav používa veľké množstvo ľadu pri konzervovaní rýb.
„Využili sme infraštruktúru prístavu a prenajali sme si tam stroje,“ vysvetľuje Botha s poukázaním na systém nájmu chladiacich zariadení, ktoré sa starajú o to, aby sa bar neroztiekol, aj keď sa teploty vonku vyšplhajú cez 40 stupňov alebo v prípade výpadku elektrického prúdu. Majitelia baru zaplatili maličkosť 35–tisíc eur za dovoz 60 ton ľadu, prepravovaného v kontajneroch z Kanady.
„Tento ľad je totiž veľmi zvláštny,“ hovorí ďalší z majiteľov baru James Cussen. „Je silnejší a krajší než ten, ktorý máme obvykle doma v chladničke.“
Ľad sa vyrába v strojoch, ktoré v procese spôsobujú, že pred zmrznutím vody z nej vyjde kyslík. „Bloky sa zamrazujú odspodu hore, aby v nich kyslík neuviazol,“ poznamenal Cussen, ktorý je tiež sochár a autor niekoľkých ľadových sôch, ktoré zdobia interiér. „Spôsobuje to, že má odlišnú molekulárnu štruktúru.“
Na dotyk ľad nepôsobí ani studeno, ani mokro a na pohľad má farbu džinu s tonikom, ľahko namodralú a fosforeskujúcu - svetlo ako keby vychádzalo zo samotného ľadu. Okrem toho sú bloky také priehľadné, že za jedným z múrov je gigantické čisté plátno.
„Chcete s ľadom?“ pýta sa barman hosťa, ktorý si objednal whisky. Takáto otázka by v akomkoľvek inom nočnom podniku vzbudila podozrenie ohľadne samotného miesta či profesionality čašníka. Ale v Ice Lounge má takáto otázka úplné opodstatnenie, pretože nechladené nápoje sú obvykle už samy osebe dosť studené.
Čašníci si musia dávať pozor, pretože všetko, čo má obsah alkoholu menší než 20 percent (a to aj pivo a víno), okamžite zamŕza. „Pivo sa ochladzuje desať minút,“ vyhlasuje Helder Nogueira, čašník z Mozambiku, ktorý nápoje servíruje zabalený do páperovej vetrovky.
Zákazníci neváhajú a rýchlo sa zohrievajú alkoholom, tancom alebo odskokom do patia na cigaretku, pretože vnútri sa fajčiť nesmie. Aj keď to vyzerá nepravdepodobne, zima spôsobuje, že ľudia sú milší než normálne a predstavuje ľahkú tému na zmenu či naviazanie vzťahu alebo aspoň na prelomenie ľadov.
Autor: čtk/efe