Londýn 9. novembra (TASR) - Zdalo by sa, že tarantuly a čili papričky nemajú nič spoločné, ale stret s pavúkom alebo rastlinou znamená rovnako bolestivý zážitok.
Vedci z Kalifornskej univerzity zistili, že rastlina aj pavúk používajú podobnú taktiku na odohnanie predátora spôsobením bolesti.
Jed tarantuly Psalmopoeus cambridgei obsahuje toxíny, ktoré spúšťajú ten istý receptor bolesti v nervových bunkách po celom tele ako čili papričky.
"Identifikovali sme nový mechanizmus, pomocou ktorého jedy produkujú bolesť, a ukázalo sa, že je veľmi podobný tomu, ktorý používajú paprikovité zeleniny na dosiahnutie podobného pocitu," povedal David Julius, biológ zaoberajúci sa molekulami na univerzite.
"Aj pavúky, aj rastliny si vyvinuli spoločný mechanizmus na odstrašenie predátora," dodal.
Keď Julius a jeho kolegovia testovali jed pavúka v laboratóriu na bunkách, ktoré obsahovali daný receptor bolesti, zachytili reakciu. Na bunkách bez receptorov však nie.
Výskumníci oddelili tri zložky jedu z pavúka. Laboratórne myši s receptormi reagovali bolestivo na zložky priložené k ich labkám. Žiadnu reakciu však nedostali pri pokusoch s myšami, ktoré receptory nemali.
Výskumníci, ktorých práca sa zameriava na pochopenie molekulárnych princípov citlivosti na bolesť, si myslia, že aj ostatné pavúky používajú podobný ochranný systém.