Londýn 2. apríla (TASR) - Keď profesor Kevin Jones potrebuje materiál pre svoje laboratórium, ide najprv do najbližšieho supermarketu, presnejšie do potravín k regálom s mliekarenskými výrobkami. Jones totiž patrí k vedcom, ktorí našli úplne nové použitie pre maslo.
Profesor ho nenatiera na chleba, ale používa ho ako indikátor znečistenia ovzdušia. Zaujímajú ho najmä perzistentné organické škodliviny, ku ktorým patria aj polychlorované bifenyly (PCB), dioxíny a niektoré pesticídy.
Tieto škodlivé látky roznáša vietor na rozsiahle oblasti vrátane pasienkov pre kravy. Spásaním sa škodliviny dostanú do ich tela a ukladajú sa v mlieku. A pretože sa z mlieka vyrába okrem iného maslo, môže byť tento produkt indikátorom regionálneho znečistenia životného prostredia. Margarín sa na tento účel veľmi nehodí, pretože obsahuje menej mliečneho tuku.
Pod dozorom vedcov z britskej University of Lancaster sa analyzovali vzorky masla z 23 štátov sveta. Zistilo sa, že najväčšiemu zaťaženiu PCB sú vystavení Európania a obyvatelia Severnej Ameriky. Malé koncentrácie sa zistili v krajinách južnej pologule (Austrália, Nový Zéland).
Polychlorované bifenyly sú veľmi ťažko odbúrateľné chemické látky. Nepriaznivo vplývajú na produkciu hormónov a môžu spôsobiť poškodenie kože a vnútorných orgánov. Namerané hodnoty PCB v analyzovaných vzorkách sa pohybovali od 110 do 3300 pikogramov na gram masla.
V decembri minulého roku OSN oznámila, že 122 členských štátov sa dohodlo na zmluve o redukcii 12 perzistentných organických škodlivín. Na zozname sú PCB, dioxíny, furány, hexachlórbenzény a ďalších osem pesticídov. A hoci sa to môže zdať smiešne, v kontrole dodržiavania tejto zmluvy môže zohrať maslo dôležitú úlohu.