Fotografi zvečňujú prvé hovädzie z Ameriky po dlhom čase. FOTO - SITA/AP |
Stovky japonských fajnšmekrov sa tlačili pred dverami reštaurácie Yoshinoya uprostred Tokia, aby po viac ako dvoch rokoch opäť ochutnali svoju obľúbenú lahôdku - mäsovú misu z amerického hovädzieho mäsa. Niektorí fanúšikovia tohto jedla dokonca strávili pred reštauráciou celú noc, len aby sa k jedlu dostali ako prví. Sieť obľúbených reštaurácií sa rozhodla do svojich jedálnych lístkov toto jedlo opäť zaradiť, potom čo japonská vláda v júli zrušila zákaz dovozu amerického hovädzieho mäsa. Zákaz vláda vydala v decembri 2003 po prvom prípade choroby šialených kráv na americkom kontinente.
Spoločnosť Yoshinoya vtedy svoje najpopulárnejšie jedlo - americké hovädzie s cibuľou marinované v sójovej omáčke - nahradila austrálskym mäsom. Fanúšikovia to však odmietli s tým, že austrálske mäso je priveľmi chudé. "Trochu som uvažoval aj nad rizikom, no nemohol som si pomôcť, a tak som sem prišiel," povedal mladík z davu pred reštauráciou. Medzi inými sa na prvej ochutnávke tejto tradičnej špeciality zúčastnil aj americký veľvyslanec v Japonsku Thomas Schieffer. "Rozhodne sa oplatilo počkať. Je to deň osláv. Americké hovädzie sa vrátilo do Japonska," vyhlásil.
Japonsko bolo kedysi najväčším dovozcom amerického hovädzieho mäsa na svete. Iba v roku 2003 ho doviezlo 240-tisíc ton v hodnote 41,16 miliardy korún. Dovoz znovu povolili minulý rok v decembri, no trval iba mesiac, potom čo v zásielke z USA objavili kontaminované mäso. Podľa prieskumov väčšina japonských konzumentov americkému mäsu stále nedôveruje.
(sita/reuters)