FOTO |
Deti od svojich rodičov dedia chuť na mäso a ryby. V prípade zeleniny a dezertov je to viac dané výchovou ako prírodou. Vyplýva to zo štúdií, o ktorých informuje agentúra Reuters.
Vedci, ktorí porovnávali preferencie potravín jednovaječných alebo dvojvaječných dvojčiat, zistili, že niektoré chute sa dedia, zatiaľ čo iné si človek osvojuje.
Tím okolo britskej profesorky Jane Wardlovej z britského výskumného centra rakoviny skúmal matky 103 párov štvorročných a päťročných jednovaječných dvojčiat a 111 párov dvojvaječných dvojčiat.
Pri výskume im vedci predložili zoznam 77 jedál či potravín v rôznych kategóriách a matky detí mali určiť, nakoľko ich majú ich deti rady.
Jednovaječné dvojčatá majú rovnaké gény zatiaľ čo dvojvaječné dvojčatá len polovicu, takže porovnanie ich chuťových preferencií vraj môže zvýrazniť tie, ktoré sa dedia a ktoré sú, naopak, ovplyvnené prostredím.
"Napríklad, ak vezmeme výšku, jednovaječné dvojčatá sú výškovo približne rovnaké, zatiaľ čo výška neidentických dvojčiat sa môže výrazne odlišovať. To nám hovorí, že výška je dedičná," vysvetlila Wardlová.
Výsledky štúdií zverejní časopis Journal of Physiology and Behaviour.
(tasr)
ILUSTRAČNÉ FOTO -