Kráľovná Alžbeta v apríli oslávila 80. narodeniny. Na konci týždňa sa pre ňu a 300 hostí pripravuje slávnostný obed. Briti vybrali kuchárov, ktorí ho navaria. FOTO - EPA |
Osem týždňov súťažilo 14 najlepších britských kuchárov o právo uvariť tento týždeň obed pre kráľovnú Alžbetu II. na jej oficiálnu oslavu narodenín. Nakoniec vybrala porota finalistov, spomedzi nich televízni diváci zvolili štyroch. Každý z nich sa postará o jeden chod obeda, ktorý má byť typicky britský.
Pre kráľovnú a ďalších 300 hostí usporiada obed radnica londýnskej City.
Ako predjedlo sa bude podávať údený losos na placke so šťaveľom a žeruchou z dielne Richarda Corrigana. Rybacím chodom bude kambala so srdcovkami v nezvyčajnej kombinácii s hovädzou pohánkou, všetko z panvice Bryna Williamsa.
Hlavným chodom bude srnčie rebierko so zapečenou zemiakovou kašou, kapustou a omáčkou, ktorú pre ňu vytvorí Nick Nairn, a ako dezert jej Marcus Wareing predloží tradičný ovocný koláčik s muškátovým orieškom.
Názor kráľovnej na obed, ktorý jej prostredníctvom televízie vybrali, sa možno poddaní nikdy nedozvedia. Medzi expertmi sa však na túto tému strhla skutočná bitka.
O kráľovnej sa hovorí, že má radšej jednoduché jedlá a nemá veľmi rada korenené, takže jej bude obed chutiť. Niektorí znalci však označili výber za "tupý" či ešte horšie.
"Pýtajú sa, kde je jemnosť, rafinovanosť, dráma," hovorí vydavateľ sprievodcu po reštauráciách Egon Ronay. "Ja by som to teda nejedol. Navyše, je to veľmi ťažké, to sa hodí tak na zimu."
S tým súhlasí kulinársky novinár Tom Norrington-Davies: "Nemôžem uveriť, že tam nie je britský asparágus, egreš, ani čerešne z Kentu. Kde sú zemiaky z Jersey?"
Naopak, Jana Moirová, ktorá píše pre The Daily Telegraph, si myslí, že práve to, že menu nie je zbytočne exkluzívne, je jeho silná stránka.
"Je to britské menu, ktoré je sebavedomé, je založené na ingredienciách a je odvážne jednoduché v štýle čiperného a optimistického Johna Bulla. Je v tom hustá omáčka, hovädzí bujón, srdcovky - jednoduché veci, ktoré by okrem nás nikto na svete nejedol," hovorí.
Všetci kuchári, ktorí sa na súťaži zúčastnili, varia v reštauráciách, ktoré majú Michelinove hviezdičky. Jedinou výnimkou je Simon Rimmer, ktorý je samouk. (čtk)