Česká sviečková a pivo sú vo Viedni vyhľadávané. Je tam niekoľko reštaurácií, kde chodia Rakúšania, ale i Česi a Slováci a ďalší zahraniční turisti. ILUSTRAČNÉ FOTO - SITA |
Česká kuchyňa má vo Viedni stálych priaznivcov. Najväčšiu obľubu má sviečková, ktorú odborníci označujú za perlu českého kuchárskeho umenia. Oceňujú aj vybrané sladkosti a neodmysliteľnú kvalitu piva.
Českým jedlám, náročným najmä na čas a spôsob prípravy, dávali až doteraz prednosť predovšetkým príslušníci staršej a strednej generácie. V poslednom čase ožil aj záujem medzi zahraničnými návštevníkmi Viedne a mládežou.
Medzi vyhlásené české reštaurácie v rakúskej metropole patrí Böhmerwald, Český les, vo štvrtom viedenskom obvode neďaleko frekventovaného Južného nádražia.
Okrem sviečkovej si hostia môžu dopriať napríklad držkovú polievku, cesnačku, bravčovú pečeň s knedľou a kapustou či plnené knedličky. Špecialitou sú bravčové medailóniky na staročeský spôsob so slivkovo-mandľovou omáčkou a kroketami za 10,70 eura, čo je asi 400 korún.
A labužníci nájdu na jedálnom lístku aj typicky slovenské halušky s bryndzou.
"Chodia k nám vo Viedni žijúci krajania, ale aj veľa Rakúšanov a tiež turistov z Čiech," hovorí majiteľka reštaurácie Magda Stuchlíková, ktorá vedie spoločnosť s manželom už osem rokov.
Teraz skúšajú preraziť aj so sacherovou tortou a medovníkom. A ako sa podľa prvých ohlasov zdá, zvolili si správnu cestu.
Milovníkov sladkostí musí zaujať už len svojím názvom U lekvárov, podnik Antonína Kozla neďaleko Naschmarktu, vyhláseného viedenského trhu s pochutinami. Rodák z Břeclavi ponúka aj palacinky a kysnuté knedle s jahodami, aj olomoucké syrčeky s cibuľou či plzenský guláš.
Podávajú aj točený Budvar, Veľkopopovický kozel plzenské pivo z fľaše, ale aj slivovicu.
Ďalšie české špeciality ponúka reštaurácia Zu den drei Buchteln, U troch buchiet, ležiaca hneď za rohom neďaleko od Lekvárov v uličke Wehrgasse.
Známe sú rovnako pečené buchty, ktoré roznášajú teplé večer po 22. hodine v kaviarni Hawelka v centre Viedne a na českú kuchyňu si môžu zájsť záujemcovia aj do reštaurácie Schönbrunner Stöckl neďaleko niekdajšieho letného sídla rakúskych cisárov.
O Budvare, ktorý točia v Prátri k pečenému bravčovému kolenu v reštaurácii Schweizerhaus, Švajčiarsky dom u Karola Kolaříka, znalci dokonca tvrdia, že chutí lepšie ako v Čechách.
Vyhlásený a obľúbený podnik je rovnako Zur Böhmischen Kuchl, U českej kuchyne, v ôsmom obvode, pár desiatok metrov za hlavnou viedenskou radnicou. Okrem sviečkovej omáčky ponúkajú aj rozličné varianty placiek, koláče, lievance s černicami a trhance, v novembri potom pečú martinské husi.
Medzi pravidelných návštevníkov patril aj tento rok zosnulý bývalý viedenský starosta Leopold Gratz. "Dával si hlavne držkovú a lievance. Ani som sa takmer nemusela pýtať," usmieva sa šéfka Dagmar Ficenecová.
"Želala by som si, aby k nám raz zavítal aj niekdajší prezident pán Havel s manželkou. Niekde som čítala, že vraj miluje rezeň v zemiakovom cestíčku. Tak by som mu ho rada pripravila. Schválne, čo by povedal?" uzatvára. (čtk)