Berlín 2. júna (TASR) - Dodávky rýb z Ázie do Európskej únie sú často kontaminované nebezpečnými chemikáliami a inými zakázanými látkami. Vyplýva to z dnes zverejnenej správy v nemeckom časopise Der Spiegel, ktorá cituje predstaviteľov EÚ a Nemecka.
Podľa nej inšpektori EÚ objavili v 51 vzorkách rýb dovezených od januára roku 2005 do mája 2006 zvyšky malachitovej zelene. Prítomnosť tejto látky potvrdili aj nezávislí nemeckí inšpektori vo vzorkách z 15 rýb z Ázie.
Medzi ďalšími chemikáliami, ktoré objavili v rybách, je nepovolená látka nitrofurán a rôzne druhy antibiotík. "Čísla uvádzané EÚ odzrkadľujú len nepatrnú časť skutočných prípadov kontaminácie," uvádza Der Spiegel.
Malachitovú zeleň komerčne dodávajú najčastejšie ako oxalát. Okrem priemyselného využitia na farbenie kože, papieru a textílií ju od 30. rokov minulého storočia používajú ako antiparazitikum v rybárstve pre prevenciu a liečenie chorôb ikier a samotných rýb. Jej používanie u rýb určených na konzumáciu je ale zakázané, keďže látka je karcinogénna.
Znečistenie ovocia a zeleniny pesticídmi dosiahlo v roku 2004 rekordné hodnoty. Informovala o tom nemecká pobočka medzinárodnej ochranárskej organizácie Greenpeace s odvolaním sa na doteraz nezverejnené údaje Európskej komisie.
Mnohé z pesticídov, ktoré sa našli pri kontrolách v jahodách, paprikách alebo hlávkovom šaláte, patria podľa rovnakého zdroja medzi rakovinotvorné látky, poškodzujú nervový systém a mohli by mať negatívne účinky aj na plodnosť či imunitu spotrebiteľov, tvrdí odborník nemeckého Greenpeace Manfred Krautter.
Monitorovací program Európskej komisie zachytil podľa jeho slov zvyšky pesticídov v dovedna viac ako 60.000 vzorkách potravín z celého územia EÚ. Tieto údaje vraj minulý týždeň prezentoval na stredomorskom ostrove Korfu predstaviteľ únie.
V 23 percentách vzoriek sa údajne našli dokonca viaceré druhy pesticídov, čo predstavuje dvojpercentné zvýšenie oproti roku 2003. V európskych laboratóriách sa podarilo identifikovať v potravinách celkove 197 rôznych druhov týchto pre zdravie človeka nebezpečných chemikálií, čo je takisto zvýšenie oproti 185 z predchádzajúceho roka a vôbec najvyššia hodnota od začiatku monitoringu v EÚ v roku 1996.
Nemecká Greenpeace, ktorá upozornila aj na oneskorené informovanie verejnosti, vyzvala v tejto súvislosti spolkovú vládu, aby neodkladne prijala opatrenia na zníženie obsahu pesticídov v ovocí a zelenine a na včasné informovanie spotrebiteľov.
Ekologická organizácia zároveň poukázala aj na vážne nedostatky procesu kontroly v Nemecku, kde väčšina potravinárskych laboratórií dokázala identifikovať iba 25-150 z celkového počtu 400 na území EÚ povolených pesticídov.