Dánska kráľovná Margareth vraj podceňuje stolovanie, jej prestížnz šéfkuchár dal výpoveď. FOTO - AP |
Tak toto už ďalej znášať nebudem, povedal si šéfkuchár na dánskom kráľovskom dvore Takaši Kondó. Kultúra stolovania v kodanskom paláci vraj upadá natoľko, že sa po 24 rokoch rozhodol dať výpoveď.
"Keď to tak pôjde ďalej, dajú preč stolové striebro a budú si nechávať servírovať jedlá na umelohmotných tanieroch s monogramom," posťažoval sa rozhorčene rodený Japonec denníku Ekstra Bladet.
Za "skôr ubohé ako kráľovské", a najmä nezlučiteľné so svojou profesionálnou cťou, označuje kuchársky majster rady dvorného maršala Oleho Ullerupa, aby predsa sem-tam kráľovnej Margreth II. (66), na snímke, a jej manželovi princovi Henrikovi (71) naservíroval jedlo zohriate v mikrovlnke.
"Duša je preč, dnes ide už len o racionalizáciu a väčšiu efektivitu," vzdychá Kondó nad tým, ako sa dôsledky rozpočtových škrtov prejavujú už aj v dvornej kuchyni zámku Amalienborg.
Pritom vraj nie je zďaleka jediný, kto je tým hlboko frustrovaný: "Všetci teraz musia len behať a ponáhľať sa. Radosť z práce je preč."
Keď na dánskom dvore začínal, mohol ročne prevariť a prepiecť na pochutnanie svojich kráľovských zamestnávateľov v prepočte 85-tisíc eur. Dnes má k dispozícii len 73-tisíc, čo preňho, kuchára zvyknutého na štvorhviezdičkovú úroveň, predstavuje mimoriadne sklamanie.
"Kráľovná a princ si predsa denne okolo 13. hodiny sadajú k stolu a očakávajú svoje tri alebo štyri chody k obedu," hovorí. A, mimochodom, jeho plat predstavuje 19 773 dánskych korún, asi 90-tisíc slovenských, čím sa vraj v Dánsku zaraďuje "medzi žobrákov". (čtk)