Barcelona 16. marca (TASR) - Zarytí klasickí mäsožravci z radov vysokopostavených európskych politických predstaviteľov, obľubujúci konvenčnú hovädzinu či bravčovinu, si v piatok počas summitu Európskej únie na obede v kráľovskom paláci Pedralbes v Barcelone určite neprišli na svoje. Menu na slávnostnom obede podávanom španielskym kráľovským párom bolo totiž zostavené výlučne na báze morských živočíchov.
Hoci bol hostiteľom španielsky kráľ Juan Carlos I. s manželkou, možnosťou pripraviť celý banket poctil madridský úrad vlády reštauráciu El Bulli. Jej úlohou pritom bolo zostaviť menu tak, aby jednotlivé chody nezmiatli chuťové poháriky prominentných stravníkov.
Šéfkuchár sa napokon rozhodol pre konvenčné menu - homára s ľadovým šalátom a octovým nálevom ako prvý chod a kalamáre s cibuľkou ako chod druhý. Ako dezert sa podávala piškóta s kakaom a káva. Pripíjalo sa sektom Jaume Codomiu a zapíjalo vínom značky Raimat.
(spravodajkyňa TASR Monika Poláková) dem