Budapešť 28. februára (TASR) - Účastníci medzinárodnej konferencie o bezpečnosti potravín v Budapešti dnes vyzvali vlády európskych krajín, aby vylepšili alebo zriadili regionálne a národné informačné systémy dohľadu nad bezpečnosťou a kvalitou potravín.
Štvordňová konferencia usporiadaná Organizáciou Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) a Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) tiež štátom Európy odporučila, aby urobili svoje systémy pre bezpečnosť a kvalitu potravín kompatibilnejšími s cieľom zlepšenia verejného zdravotníctva a podpory medzinárodného obchodu.
Ministri poľnohospodárstva a zdravotníctva by mali o odporúčaniach diskutovať na 23. regionálnej konferencii FAO pre Európu, ktorá sa uskutoční 29.-31. mája na Cypre, a 16.-19. decembra v Dánsku na 52. zasadnutí Regionálneho výboru WHO pre Európu.
Európu v uplynulých rokoch zasiahlo viacero chorôb pochádzajúcich z potravín, akými sú slintačka a krívačka, bovinná spongiformná encefalopatia (BSE), známa ako choroba šialených kráv, či dioxíny k krmivách.
Niektoré z chorôb spojených s potravinami ako salmonelóza sú v Európe na vzostupe, preto sú podľa WHO a FAO potrebné prísnejšie kontroly na zabránenie ich rozširovania. Znepokojenie vyvolávajú aj chemické látky ako dioxíny, olovo či kadmium a zvyšky pesticídov.
"Táto konferencia bola počiatočným krokom v dlhšom procese," vyhlásil pred novinármi Claude Forthomme, regionálny zástupca FAO pre Európu. Podľa jeho slov stretnutie odborníkov prinieslo viaceré technologické poznatky i odporúčania s cieľom podnietiť ministrov zdravotníctva a poľnohospodárstva k prijatiu opatrení pre bezpečnosť potravín.