Rudolf Mochnacký vo svojom kráľovstve starostlivo nazbieraných, usušených a namixovaných byliniek. FOTO - AUTOR |
"A skúste ochutnať toto," povedal bylinkár a z plastovej fľaše nalial do štamperlíka priezračnú tekutinu so žltkastým nádychom. "Jablčný ocot!" odpovedal na nevypovedanú otázku. "Nebojte sa, ochutnajte!"
Bolo to kyslasté, no nie príkro ako jablčný ocot z obchodu. Chutilo to osviežujúco. Príjemne. Lahodne. Na jazyku zostala chuť jabĺčok.
"Takýto ocot neslúži len na dochucovanie," pokračoval 60-ročný pán. "Je to zároveň liek!" Rudolf Mochnacký zo Sliača, rodák od Bardejova, sa stal bylinkárom náhodou.
"Pracoval som v Závodoch ťažkého strojárstva vo Vlkanovej. Mal som stresujúcu prácu, manželku trápili zdravotné problémy, pila bylinkový čaj a ja som jej chodieval zbierať rastlinky. Bol to pre mňa zároveň po pracovnom strese príjemný oddych, prechádzka prírodou. Hovoril som si - túto poznám, aj túto, ale čo je zač táto? Na čo môže byť dobrá?"
Začal si kupovať literatúru, hlbšie vnikal do tajomstiev rastlín, spoznával ich účinky. Stal sa vyhľadávaným bylinkárom.
"Napríklad pŕhľava nesmie prísť do styku s kovom. Treba ju vyslovene štipkať, aj to len horné lístky. Bylinky, kúpené v lekárni a od bylinkára, sú rozdielne. Čo urobí ten, kto zásobuje veľkoobchod? Ťažko sa bude babrať štipkaním. Vykosí pŕhľavu celú, tak, ako rastie," hnevá sa.
Rudolfa Mochnackého ľudské zdravie doslova fascinuje. "Ak si nebudete robiť pravidelnú údržbu bicykla, mazať ho, zhrdzavie vám. Ak do nádrže auta nalejete nekvalitný benzín, zlý olej, motor prestane ťahať, zasekne sa. To isté je aj s človekom," vysvetľuje.
Na to, prečo liečitelia, bylinkári, niekedy dosahujú výsledky, a lekári nie, odpovedá: "Je to aj vec dôvery. Základom je, aby človek veril, že sa uzdraví. Ľudia neveria ničomu, ani sebe. Veľmi dôležitá je psychická vyrovnanosť, veľkým nepriateľom zdravia je stres."
Tieto a iné poznatky chce bylinkár Rudolf Mochnacký posunúť čo najväčšiemu počtu ľudí. Držiteľ viacerých certifikátov sa aj v súčasnosti vzdeláva. Študuje na Univerzite tretieho veku vo Zvolene odbor humánna výživa.